Nicolai Kjems Jørgensen er EGU-elev - på vej til en erhvervsuddannelse
Profil

Først EGU – så en erhvervsuddannelse

Nicolai Klejs Jørgensen på 18 år er meget glad for sin EGU-praktikplads. Han skal starte på en erhvervsuddannelse efter sommer og håber at få en kontrakt med det tømrerfirma, han nu arbejder i.

- Hvad så, Nicolai, er du model eller hvad, lyder det grinende fra to tømrere, der går forbi det containerskur, hvor 18-årige Nicolai Klejs Jørgensen står og bliver interviewet. 

Nicolai smiler lidt genert til dem. Men der er ingen tvivl om, at han føler sig hjemme på byggepladsen. Det tømrerfirma, han er i praktik hos, GK Kaysen, er i gang med en større renovering af Ringparken i Fåborg, og Nicolai er sammen med svenden Morten Andersen ved at sætte nye gipsplader op indvendigt. Der er travlt, de skal snart spise frokost, men han gider godt lige fortælle, hvorfor han er her – i et EGU-praktikforløb.

- Jeg har hverken min 9. klasse-eksamen i dansk eller matematik, og den skal jeg tage for at kunne komme videre med en uddannelse. Jeg har været meget skoletræt og har ikke fulgt med i skolen – og så er jeg ordblind ved siden af, fortæller han om grunden. 

Nicolaj Klejs Jørgensen kom direkte fra efterskole på FGU Syd- og Midtfyn. Det var hans vejleder derfra, som viste ham muligheden. Og så var han i praktik på skolen og startede herefter på trælinjen på PGU. ”Det var megafedt”, som han siger.

Tømrersvend Morten Andersen viser Nicolai Kjems Jørgensen arbejdet.
Kristian Holm Damsgaard i en snak om opgaven med Morten Andersen og Nicolai Kjems Jørgensen.
Nicolai Kjems Jørgensen er i gang med at sætte gipsplader op i renoveringsprojektet.
"Hvad så, Nicolai?"... Kristian Holm Damsgaard er ofte ude på elevernes praktikpladser.

Ikke nok arbejde

Nicolai var dog stadig skoletræt og spurgte, om det var muligt at finde en EGU-plads til ham? Han havde hørt, at det var langt mere praktisk end PGU. Og det var lige ham. Han kom herefter på EGU, og EGU-vejleder Kristian Holm Damsgaard fandt et sted, hvor Nicolai skulle følge en pedel. Det var fint nok, der var bare ikke nok at lave. Heller ikke i den efterfølgende praktik som tømrer i to uger var der arbejde efterfølgende. Men så var der en fra hans gymnastikhold, der foreslog Nicolai Klejs Jørgensen, at han skulle skrive en ansøgning til GK Kaysen. Det gjorde Nicolai. Han kom ud i praktik der i to uger – og så fik han praktikplads der.

- Her skal jeg være til slutningen af sommeren, så jeg kommer til at arbejde hele sommerferien. Og når jeg er færdig, tager jeg på teknisk skole. Jeg håber, at jeg kan skrive kontrakt med firmaet her, før jeg tager på skolen, så jeg kan starte direkte hos dem, når jeg er færdig med grundforløb 2, siger han.

Jeg er ude at arbejde i tre uger og så er på skolen i en uge, hvor man ikke når at blive skoletræt – det synes jeg er megafedt.
Nicolai Klejs Jørgensen
EGU-elev FGU Syd- og Midtfyn

Det har været et lidt længere forløb. Du har ikke mistet modet undervejs?

- Nej, jeg synes, det er vildt fedt. Jeg lærer noget hver dag, og så kan jeg få min hverdag til at gå med arbejde. Jeg står ikke mere op om morgenen og tænker, at ”åh nej, nu skal jeg ud at lave ingenting”, for der er hele tiden noget her, jeg kan lave. 

Hvad kan du godt lide ved EGU?

- At jeg er ude at arbejde i tre uger og så er på skolen i en uge, hvor man ikke når at blive skoletræt – det synes jeg er megafedt. 

Nicolai Klejs Jørgensen har nu bestået 9. klasses-matematikken. Nu venter dansk-eksamen i juni, som han håber at bestå.

- Det er mest matematikken, jeg kan bruge herude på byggepladsen. Men jeg kan bruge dansk i andre sammenhænge: Jeg har gået til gymnastik, siden jeg var lille, og der er mange ting, hvor man skal kunne skrive i forhold til konkurrencerne, fortæller han, purrer lidt op i pandehåret og vil egentlig gerne til frokost med de andre nu.

Dato
Af
Foto
Robert Wengler