Jeg er jo bare mig, Forest
Nonbinær polyseksuel. Er du født før år 2000, står det måske ikke helt skarpt, hvad dét er. Men FGU-eleven Forest Boelslund forklarer venligt og pædagogisk, at når man er nonbinær, identificerer man sig ikke som hverken mand eller kvinde, og at polyseksuel betegner en non-binær person, som er tiltrukket af flere køn.
Og hvorfor er Forest Boelslund seksualitet så på nogen måde relevant i et fagblad for undervisere?
Det er den, fordi en stor analyse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) for nyligt viste, at 13,3 procent af unge mellem 15 og 25 år identificerer sig som LGBT+. Rapporten viste samtidig, at de elever trives markant dårligere end andre og ofte oplever manglende tryghed og støtte i skolen.
Dét er altså relevant for dem, som møder dem i skolerne – ikke mindst for at vide, hvordan du som underviser kan gøre en forskel.
Derfor har vi sat Forest Boelslund stævne: For at høre, hvad LGBT+-baggrunden har betydet i skoletiden, og hvordan det har hjulpet, at hendes FGU-lærer har gjort nogle helt konkrete ting for at imødekomme, at en del af eleverne på holdet identificerer sig som LGBT+.
Vi er ikke Google
Selvom Forest Boelslund imødekommende forklarer boomer-journalisten, hvad udtrykkene dækker over, er der i hvert fald ét godt råd, eleven Forest gerne vil give videre til underviserne: Vær selv lidt nysgerrig og gør din research.
- Eleverne er ikke Google. De skal ikke besvare alle dine spørgsmål. Læs selv lidt op på det. Siger de, at de er polyamorøse, og du er nysgerrig på detaljerne, så bare googl og find ud af det selv, lyder det fra Forest Boelslund.
Og så er, understreger Forest, dén del af personen jo ikke det vigtigste. Jeg er ikke min kønsidentitet – jeg er jo bare Forest.
Apropos navnet Forest. Det valgte FGU-eleven for et par år siden for at komme væk fra sit gamle, mere kønsspecifikke navn.
- Jeg har ikke gjort det til min identitet, at jeg er ikke-straight. Det siger mere om, hvem jeg er, at mine forældre er skilt, og at jeg har fire søskende og en hund og en kat, end at jeg er nonbinær og kan lide flere køn. Jeg er ikke min kønsidentitet – jeg er jo bare Forest.
Ofte blevet latterliggjort
Forest Boelslund gik i folkeskole til og med 8. klasse, tog på efterskole, fik en depression og blev hjemmeskolet. Herefter tog Forest sin 9. klasse på en anden skole, før valget faldt på FGU Aarhus Skejby.
Inden starten på FGU har Forest Boelslund jævnligt oplevet at blive latterliggjort på grund af at være anderledes end majoriteten – især i løbet af 8. klasse. Både på grund af påklædning og på grund af kønsidentitet og seksualitet.
På efterskolen var der rummelige rammer og blandt andet ’transværelser’, som Forest boede på. Trods det oplevede Forest også på efterskolen efter eget udsagn at blive gjort til grin.
- Der var mange gange, hvor folk kom og spillede dumme for ligesom… ja irritere og ydmyge. At grine og spørge ”hvad er dine pronomener, hvad er non-binær, hvad er biseksuel” men med en nedladende tone, grinende og overhovedet ikke seriøst.
Forests vigtigste råd til underviserne:
- Lad være at forskelsbehandle – uanset om det er positivt eller negativt.
- Vær nysgerrig, hav forståelse og læs selv op på det, du undrer dig over.
- Fej det ikke ind under gulvtæppet, hvis du kan mærke, at en elev døjer med noget.
- Vis respekt. Ældre har ikke mere ret til respekt end yngre. Det går begge veje.
Gjort det nemt at være mig
For Forest Boelslund har det at begynde på FGU Aarhus Skejby derimod været en meget positiv ting. Forest oplever skolen som meget imødekommende og hensynsfuld.
- Der blev taget meget fint imod mig! Det var nemt ligesom at få mejslet i sten, at jeg jo er Forest. Min underviser, Emilie, har været hurtig til at huske, hvis pronomener var vigtige for folk. Og hun brugte aldrig mit andet navn. Hun har ikke forskelsbehandlet mig, siger Forest Boelslund og uddyber: Uanset om det er positiv eller negativ særbehandling, betyder særbehandling jo, at du bliver behandlet anderledes.
- Altså hun har ikke været ekstra forsigtig eller noget, og det er rart. For uanset om det er positiv eller negativ særbehandling, betyder særbehandling jo, at du bliver behandlet anderledes.
På FGU Aarhus Skejby føler Forest Boelslund, at der fra alle undervisernes side er en forståelse og rummelighed. Det skaber tryghed og en vished om, man kan gå til læreren, hvis der opstår problemer af nogen art. Og at stamlærer Emilie Messel så konsekvent har husket Forest Boelslund nye navn, har betydet meget:
- Det har gjort det nemt bare at være mig.