Kort fortalt

Få et hurtigt overblik over seneste nyt for erhvervsskolelærere, AMU-lærere, FGU-lærere, VUC-lærere, sprogskolelærere, daghøjskolelærere, undervisere i oplysningsforbund og vejledere på beskæftigelsesområdet.
Mangler jeres FGU-elever et tilbud efter skole?
Pizza, rådgivning fra Headspace, E-sport-turneringer eller brætspil? Elevorganisationen Modstrøm, Ungdommens Røde Kors og FGU Danmark efterlyser FGU-institutioner, der vil tilbyde eleverne noget ekstra i fællesprojektet ’Efter-skole-klubber’. Modstrøm står for at ansætte en projektleder og dækker alle aktivitetsudgifter.
Ny positivliste for uddannelsesløft
Der er ikke de store ændringer i den ny positivliste for erhvervsuddannelser. Det er den, der giver ledige ret til et uddannelsesløft med 110 procent dagpenge, hvis de tager en erhvervsuddannelse på et område, hvor der mangler arbejdskraft. Kun CNC-tekniker-uddannelsen udgår til fordel for automatikmontør. En af de mest benyttede muligheder for denne vej til en erhvervsuddannelse hidtil er som industrioperatør.
Stort millionbeløb til arbejdsmiljøet
Fra næste år kommer der igen penge til de arbejdspladsnære initiativer fra Branchefællesskaberne for Arbejdsmiljø (BFA). Det så ellers ud til, at man ikke ville forny pengene efter 2024, men fra 2025 får BFA 112,7 millioner kroner. Det sker efter et politisk pres fra Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Nye forslag til en forbedret undervisning på FGU
Det skal være lettere for underviserne på landets FGU-skoler at omsætte de faglige mål til god og motiverende undervisning, og det skal være mere tydeligt, hvordan undervisningen gøres mere praksisbaseret. Sådan lyder nogle af de anbefalinger, som en arbejdsgruppe netop har afleveret til børne- og undervisningsministeren. Den kommer ligeledes med forslag til en forenkling og forbedring af de 15 didaktiske principper for FGU, som ministeriet nu skal skal arbejde videre med.
Stigning i erstatning til læreres arbejdsskader
På bare fire år er erstatningsbeløbet for folkeskolelæreres arbejdsskade steget med 100 millioner kroner. Det viser Danmarks Lærerforenings arbejdsskadestatistik for 2023. En del af stigningen skyldes blandt andet ekstraordinært store erstatninger på grund af førtidspension i en meget tidlig alder, men også en lovændring, der betyder, at flere arbejdsulykker anerkendes.
Techcollege modtager historisk donation
Techcollege i Aalborg har modtaget en historisk stor donation på 108 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden. Den skal danne grundlag for projektet ’Techvillage’, som skal skabe nye muligheder for at bringe eleverne sammen i fællesskaber på tværs af erhvervsuddannelserne. Nu venter en arkitektkonkurrence, og byggeriet forventes at stå færdigt i sommeren 2030.
Opsporing af voksne med ordblindhed skal styrkes
Et nyt forsøg, som kommunerne kan deltage i, skal mindske udfordringerne for børn og voksne med ordblindhed. Tanken er, at man med en styrket indsats over for skolebørn med ordblindhed også kan tilbyde deres forældre en test, da ordblindhed kan være arveligt. Derudover inviterer Børne- og undervisningsministeriet til temadag om voksne med ordblindhed den 9. december, hvor blandt andre FVU-læselærere, OBU-lærere med flere kan deltage.
Nye anbefalinger til brug af AI på ungdomsuddannelser
Elever på erhvervsuddannelser og gymnasier skal fremover både undervises i, med og uden generativ kunstig intelligens. Lærernes viden på området skal styrkes, og undervisningen tilrettelægges, så den styrker den kritiske sans hos eleverne. Det fremgår af de ti anbefalinger i håndteringen af brugen af kunstig intelligens, som Børne- og undervisningsministeriets styrelse STUK nu kommer med.
Hvad betyder praksisfaglighed egentlig?
Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier har oplevet et behov for at udvikle et nyt sprog for praksisfaglighed og værdien ved netop den praksisfaglige undervisning. Derfor har de sammen med erhvervslivet, erhvervsskolerne, elever og lærlinge forsøgt at udvikle et "sprog", som skal afspejle, hvordan de, som selv arbejder praksisfagligt, selv taler om deres arbejde og de kvaliteter, det indeholder, baseret på deres egne erfaringer og virkelighed.
Resultatet er 12 indsigter, der består af pointer, begreber og forståelsesrammer, der kan styrke bevidstheden om praksisfaglighedens værdi.
Forældres løn afgør børns fremtidige løn
Forældres økonomi er i sig selv afgørende for børns muligheder. Det viser et nyt forskningsprojekt fra Rockwool Fonden. Analysen viser, at når forældrenes økonomiske ressourcer stiger, så stiger børnenes forventede livstidsindkomst også markant. Omvendt fører et fald i forældrenes økonomi til lavere indkomst for deres børn. Dermed kan forskerne for første gang isolere en direkte årsagssammenhæng mellem familiens økonomiske ressourcer og børnenes forventede livstidsindkomst og uddannelse.
Ny karakteristik af 10. klasses eleverne
Er FGU et relevant alternativ for eleverne i den kommunale 10. klasse? Det forsøger tænketanken DEA at give et svar på i en ny analyse, der er en karakteristik af de unge i den kommunale 10. klasse. Ifølge regeringens reformudspil om den nye ungdomsuddannelse EPX vil elever, der ikke har bestået folkeskolens 9. klasses afgangseksamen, skulle på FGU.

Skoleelevers digitale kompetencer er blevet svagere
Elever i 8. klasse er de sidste fem år blevet dårligere til at arbejde med IT, gennemskue forskel mellem fakta og fiktion på nettet og til at forholde sig kritisk til digital information. Det viser en stor international undersøgelse, hvor DPU, Aarhus Universitet, står for den danske del. Undersøgelsen viser også, at lærerne har svært ved at integrere teknologi i undervisningen, så det styrker elevernes kritiske og teknologiske kompetencer.