Vil du have indflydelse på dit arbejdsliv?
I Uddannelsesforbundet er vi vant til at få indflydelse, når vi sætter os til forhandlingsbordet ved overenskomstforhandlinger. Vi er med, når den ’danske model’ folder sig ud med udgangspunkt i medlemmers ønsker og behov, som den har gjort i mange år.
Som fagforening arbejder vi også på at få indflydelse på de beslutninger, der træffes af landets politikere og arbejdsgivere. Vi kræver retten til at blive hørt, fordi vi repræsenterer et fællesskab, der insisterer på at få indflydelse på vores medlemmers arbejdsliv. Det sker, når vi aktivt kæmper for bedre arbejdsvilkår, efteruddannelse og løn, og når vi søger indflydelse på politiske beslutninger på vores job- og uddannelsesområder.
Men mens kampen for indflydelse nærmest har udfoldet sig som en selvfølgelighed i de kollektive forhandlinger, så melder nogle sig alligevel ud af fællesskabet, og der er færre, som melder sig ind, når de ansættes.
Derfor besluttede hovedbestyrelsen i Uddannelsesforbundet i 2023, at vi ville tilbage til grundtanken om, at man er medlem af en fagforening for at få indflydelse på sit eget arbejdsliv. Sådan var det tilbage i tiden, og sådan synes vi, det bør være i dag. Og vi gik i gang med en udvikling med det mål for øje.
Fællesskabet gør en forskel
Vi tror, at de fleste lønmodtagere ønsker indflydelse på deres eget arbejdsliv. Og hvis vi baserer Uddannelsesforbundets værdier og politikker på den antagelse, så har vi et stærkt udgangspunkt for at tale om, hvad vores fagforening kan og skal bruges til.
Vi tror på, at Uddannelsesforbundet skal være det fællesskab, der understøtter, at hvert enkelt medlem oplever, at de kan få indflydelse på deres eget arbejdsliv. En indflydelse, der kan tage alle mulige former og være defineret ud fra alle mulige behov, men hvor udgangspunktet altid er, at vi kan opnå mest i fællesskab med andre.
Det gælder, når det lokale fællesskab ude på skolerne lykkes med at forbedre hverdagen for ansatte, og det gælder, når de små fællesskaber mellem en selv og ens tillidsrepræsentant eller konsulent i sekretariatet understøtter i ønsker om arbejdstid, faglig udvikling, trivsel og meget andet.
Vi tror på, at det giver mere indflydelse, hvis man står sammen, end hvis man kæmper alene.
Vi lærer af fællesskabet
Indflydelse på eget arbejdsliv handler for os om retten til at blive hørt, retten til at forhandle og retten til at arbejde for ordentlige arbejdsvilkår for en selv og kollegerne. Indflydelse på eget arbejdsliv er et mål og en værdi, som opstår, når man sammen med andre i et fagligt fællesskab afsøger, hvad der er muligt at opnå.
Det sker heldigvis mange steder i dag. For eksempel når en eller flere kolleger går til deres tillidsrepræsentant med ønsket om støtte og vejledning til at få trivsel på dagsorden på arbejdspladsen. Sammen afsøger de mulighederne for at få ledelsen i tale, og sammen skaber de handling. Måske lykkes det at få indflydelse, måske gør det ikke, men fællesskabet tager læring med sig – og med det måske også nye fælles handlemuligheder?
Vi mener, at Uddannelsesforbundet skal være en fagforening, der ikke blot reagerer på problemer, men som proaktivt understøtter det at skabe nye muligheder. En fagforening, der bygger bro mellem det kollektive og det individuelle. Og en fagforening, der først og fremmest har og viser holdninger til den fagpolitik, der har betydning for vores arbejdsliv.
Det opnår vi bedst, når vi taler sammen om det, der har værdi for den enkelte og for fællesskabet. Dermed styrker vi hinandens muligheder for stærkere, meningsfulde og værdiskabende lokale fællesskaber, der kan opnå indflydelse.
Styrkelsen af det store fællesskab starter lokalt, når vi oplever, at vi rent faktisk lykkes med at få indflydelse.
Så hvad er vigtigt i dit arbejdsliv?
Det hele starter hos dig og dine kolleger, når I taler om, hvad der betyder noget for jer, og når I inddrager jeres tillidsrepræsentant i det, der har værdi for jer.
Så hvad er vigtigt i dit arbejdsliv? Det får du indflydelse på gennem dit medlemskab af Uddannelsesforbundet. Det er gennem os, at du bliver en del af små og store stærke fællesskaber, hvor det er en kultur at søge indflydelse og opnå de forbedringer i arbejdslivet, som du måske drømmer om.
I Uddannelsesforbundet starter muligheden for indflydelsen lige der, hvor du er – sammen med os andre.