Kommentar

Vi ved godt, hvor skoen trykker

Vi vil ikke stille krav om en ny arbejdstidsaftale, men om at få præciseret eller få lavet tilføjelser i den aftale, vi har. Det skriver medlem af hovedbestyrelsen og formand for VUC-sektionen Lotte Klein som svar til Jan Andreasens tidligere indlæg.

Kære Jan!

Uddannelsesforbundet rejser ikke krav om en ny arbejdstidsaftale ved OK24. Selv om vi virkelig har brug for det, så er der, som du skriver i dit debatindlæg her i bladet den 14. september, mange mere eller mindre gode grunde til ikke at gøre det.

Men det er i min optik ikke det samme, som at vi ikke skal stille krav om at få præciseret elementer i den aftale, vi nu engang har, eller få lavet nogle tilføjelser der, hvor aftalen ifølge en del medlemmer og TR’er efterlader dem på herrens mark.

Dette indlæg er udtryk for skribentens egen holdning.

Debatindlæg og kronikker kan sendes til blad@uddannelsesforbundet.dk.

Læs mere om, hvordan du sender debatindlæg eller kronikker her

På VUC-sektionens generalforsamling for et par uger siden blev der fra medlemmerne fremført ønsker om tilføjelser og præciseringer til VUC-organisationsaftalen. Det var tilføjelser, der måske også kan bruges på andre områder, men da VUC-generalforsamlingen udelukkende har kompetence til at beskæftige sig med VUC-forhold, har vi holdt os til den.

Vi ved godt, hvor skoen trykker også uden evaluering med arbejdsgiverne.
Lotte Klein
Formand for VUC-lærerne og HB-medlem

Vi har evalueret aftalen på arbejdspladserne

På VUC-generalforsamlingen drøftede vi, hvordan de forskellige forbundstemaer (løn, arbejdstid, forbedrede vilkår for tillidsrepræsentanter og så videre) kunne udkrystalliseres i lidt mere konkrete og implementerbare krav, end tilfældet er i den tekst, der er udformet og sendt ud til debat blandt TR’er og medlemmer. Vi havde særligt fokus på forbundets arbejdstidstema, der lyder:

”Det er vigtigt, at der er gode rammer for arbejdet. Det drejer sig om et rimeligt forhold mellem arbejdstid og opgaver, men også om overskuelige opgaveoversigter, antallet af ændringer i planlægningen og overordnede målsætninger for skolen. 

Der kan være ønsker om bedre tid til forberedelse og til mere forpligtende processer ved tilrettelæggelse af forberedelsestiden, opgaveoversigter og arbejdstidsopgørelser. Imidlertid er arbejdstidsaftalerne, som blev indgået i 2020/2021 fortsat nye og endnu ikke fuldt integreret i rutinerne eller evaluerede med arbejdsgiverne, hvilket kan gøre det vanskeligt at få dem genforhandlet denne gang.”

Vi ved godt, hvor skoen trykker også uden evaluering med arbejdsgiverne, for vi har allerede evalueret ude på de enkelte arbejdspladser.

Vores diskussioner vil fortsætte

Vi vil således fortsat fremsætte præciseringskrav til vores VUC-organisationsaftale; krav, der kan forbedre rammerne for arbejdet, sådan som det også er udtrykt i arbejdstidstemaet i forbundets officielle OK-diskussionspapir til tillidsrepræsentanterne.

Og nu har repræsentantskabet så givet hovedbestyrelsen bemyndigelse til at arbejde videre med forbundets OK24-krav. Så der bliver rig mulighed for os til at drøfte kravudtagelsen, for jeg kommer også i HB-forummet til at kæmpe for, at medlemmernes stemmer bliver hørt. Derfor vil jeg fremføre de OK-krav, VUC-medlemmerne har bedt mig om at fremføre og kæmpe for, at de kommer videre i systemet.

Og du er jo heldigvis en del af hovedbestyrelsen frem til kongressen til november, så vores diskussioner om emnet stopper helt sikkert ikke her.

Mange hilsner

Lotte

Dato