Forårets betalte fridage
Artiklen er opdateret med datoer for 2025 og i den forbindelse genudgivet
Forårsmånederne byder på flere skønne forlængede weekender med plads til afslapning, sommerhusture og familiehygge.
Der er ti helligdage i Danmark. Fem af dem falder i år i perioden fra april til juni. Læs om dem herunder, hvor du også kan blive klogere på, hvilke dage man kunne tro var hellige, men som slet ikke er det.
Påske
Forårets første helligdage falder i påsken, hvor du kan se frem til at have betalt fri fra skærtorsdag og frem til 2. påskedag om mandagen. Påsken giver altså ikke mindre end fem sammenhængende fridage.
I 2025 falder påsken i uge 16. Skærtorsdag er den 17. april.
1. maj - Arbejdernes internationale kampdag
1. maj er ikke en helligdag, men afhængig af dine ansættelsesvilkår kan du have ret til en halv eller en hel fridag. Det vil fremgå af din overenskomst, personalepolitikken på din arbejdsplads eller eventuelle særlige kommunale aftaler. For de fleste af Uddannelsesforbundets medlemmer er 1. maj en almindelig arbejdsdag.
Kristi himmelfartsdag
40 dage efter påske og 10 dage inden pinse falder Kristi himmelfartsdag. Den ligger altid på en torsdag og er en helligdag.
I 2025 er Kristi himmelfartsdag den 29. maj.
Fredagen efter Kristi himmelfartsdag
Dagen efter Kristi himmelfartsdag er til gengæld ikke en helligdag. Så hvor Kristi himmelfartsdag er en fridag med løn, er fredag for de fleste en helt almindelig arbejdsdag. Nogle arbejdspladser har dog valgt at holde lukket, så både personale og elever og kursister har en lang weekend. Tjek personalepolitikken på din arbejdsplads, eller spørg din TR, hvis du er i tvivl, om du har fri.
Pinse
Pinsen forlænger weekenden med en betalt fridag 2. pinsedag.
I 2025 er det 2. pinsedag mandag den 9. juni.
Grundlovsdag den 5. juni
Ligesom 1. maj er grundlovsdag en af de dage, hvor mange kan blive i tvivl, om de har fri. Nogle arbejdsgivere og kommuner har haft tradition for, at dagen er en hel eller halv fridag. Grundlovsdag er dog ikke en helligdag, så medmindre andet fremgår af din overenskomst, ansættelseskontrakt eller personalepolitikken på din arbejdsplads, er det en almindelig arbejdsdag.