Artikel

Overgangsalder – et komplekst samspil

Vi er hele vores liv. Derfor kan det være svært at skelne symptomer på overgangsalder fra andre påvirkninger eller lidelser. Lotte Hvas, læge og forfatter bag bog om overgangsalder vender sig mod en ensidig ’hormonhype’. Overgangsalder er et samspil mellem biologi, eksistens og kultur, mener hun.

Det er ikke, fordi speciallæge Lotte Hvas er modstander af hormonbehandling. Er din livskvalitet stærkt påvirket af gener, der kan have relation til overgangsalderen, er det bare om at komme til egen læge. 

Men – advarer hun – pas på med at gøre overgangsalderen til forklaring på alle signaler og symptomer. For hormonbehandling er ikke nødvendigvis et quick fix.

- Hormoner er først og fremmest en løsning, hvis man har mange hedeture. Det er det, de er allerbedst til. Dem, der har mange hedeture, sover typisk også dårligt. Så ved kombinationen hedeture og søvnproblemer virker hormoner ofte supergodt, forklarer speciallæge i almen medicin Lotte Hvas.

Hun uddyber, at det problematiske for hende opstår, hvis alt får en biologisk forklaring. For så lukker vi øjnene for det fulde billede.

Portrætbillede af Lotte Hvas
Lotte Hvas har beskæftiget sig med overgangsalder siden 1990'erne og også skrevet 'Bogen om overgangsalderen'. Foto: Anne-Dorthe Wilms Photography

En naturlig del af livet

Lotte Hvas begyndte allerede i slut halvfemserne at interessere sig for overgangsalder. Det var dengang, erklærer hun, at kvinder nærmest fik hormoner, fra de blev født, til de lå i graven.

- Der var en voldsom sygeliggørelse af alt, hvad der hed kvindeliv, siger hun og fortæller videre, at hun med den debat om overgangsalder, der florerer nu, nogle gange kan få det indtryk, at vi er på vej tilbage dertil.

- Overgangsalderen er en del af livet. Den er lige så naturlig som puberteten, siger Lotte Hvas som modsvar til de fagfæller, der kalder det, kroppen gennemgår i overgangsalderen, for unaturligt. En af dem er speciallæge i gynækologi og obstetrik Marie Foegh, der i DR-podcasten ’Ubegribeligt’ beskriver, at det i hendes optik er unaturligt ikke at få hormoner. 

” Vi er ikke biologiske robotter”

Overgangsalderen er årene omkring den sidste menstruation og varer typisk fem-ti år. Den opstår, når æggestokkene gradvist stopper med at producere de kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron. 

Når mængden af disse hormoner i kroppen falder, kan man som kvinde opleve symptomer. Nogle har mange forskellige symptomer. Andre har få. Nogle har svære gener, mens symptomerne for andre er milde. 

Der kan være mange faktorer, der spiller ind på, hvordan din overgangsalder bliver. Her skal din samlede livssituation og kulturen på både arbejdsplads og i samfundet også regnes ind.

- Alt opstår ikke, fordi hormonerne nu er på det eller det niveau. Vi er ikke biologiske robotter, som vandrer rundt. Vi er hele vores liv, og i nogles øjne er det ikke særlig populært at sige, for det gør det besværligt. Men det holder jeg altså fast i. Det er en kombination. Vores livsomstændigheder spiller ind, og vi selv kan gøre noget for at påvirke forløbet.

Symptomer kan have flere årsager

Lotte Hvas forklarer videre, at der er nogle gener, som man kan sætte en biologisk, hormonel forklaring på. For eksempel, at man i løbet af overgangsalderen kan opleve at huske navne dårligere. Men symptombilledet kan andre gange være sværere at udrede.

Det kan for eksempel være, at du både har stressende arbejdsforhold og hedeture eller andet, der bøvler i dit liv, samtidig med at du går i overgangsalder. For hvad er så hvad? Og dét svar betyder noget i forhold til, hvor man skal sætte ind med behandling. 

- Hvis man ikke sover om natten på grund af hormonerne, er det klart, at så fungerer man også dårligere. Men det gør man også, når man er 35 år og ikke har sovet, fordi man har en lille baby. Eller hvis ens datter skærer i sig selv. Kognitive problemer kan opstå af mange årsager. 

- Har du både stressende arbejdsforhold og er i overgangsalderen, er der ikke noget forgjort i at sige: Jamen, så må jeg prøve at skille det ad ved enten at starte med hormoner – om de kan lette det hele – eller ved at ændre på de stressende arbejdsforhold og se, om det er den primære årsag, siger Lotte Hvas.

Belastninger kan forværre symptomer

Overgangsalderens symptomer kan også blive forstærket, hvis du har andet at håndtere samtidig.

- Overgangsalderen er en kompleks størrelse. Den lever i krydsfeltet mellem biologi, eksistens og kultur. Og vi ved også forskningsmæssigt, at hvis du er belastet arbejdsmæssigt eller familiemæssigt, så fylder symptomerne på overgangsalder mere, siger Lotte Hvas. 

Samtidig kan de eksistentielle spørgsmål og den tristhed, nogle kvinder oplever i forbindelse med overgangsalderen, blive påvirket af, hvordan samfundet ser på aldring.

- Hvis du skal affinde dig med at blive ældre, er samfundets syn på den livsfase meget afgørende. Der er kulturer i andre lande, hvor det er en bonus, men i samfund, hvor man står til at miste status, fordi man ikke længere er ung, smuk og fertil, kan du ikke pille kulturen ud af ligningen. Det påvirker. 

Udover at opsøge din egen læge, hvis du oplever svære symptomer, anbefaler Lotte Hvas, at du læser om, hvad overgangsalder er, og sætter dig ind i, hvordan din krop udvikler og forandrer sig i 40-60 årsalderen. Og så kan det hjælpe at snakke med andre om, hvordan du oplever overgangsalderen. 

Bryd tabuet - kom til webinar om overgangsalder

Tirsdag den 13. maj kl. 16.00-17.15 har Uddannelsesforbundet et webinar om overgangsalder. Her kan du blandt andet få inspiration til, hvordan I skaber et arbejdsmiljø, hvor overgangsalder også er en styrke. 

Læs mere og tilmeld dig her 

Dato
Af
Foto
Freepik