Kokkelærer holder arm om kokkeelev
Aktuelt

Ferieblues og højsæson for sygemeldinger

Det kan være hårdt at komme i gang igen efter ferien. Læs her, hvorfor din trivsel og det psykiske arbejdsmiljø kan være særligt udfordret, når arbejdet kalder igen.

Man skulle måske tro, at en arbejdsplads i ugerne efter sommerferien ville dampe af overskud og energi, når nu medarbejdere har haft mulighed for at slappe af og komme ned i gear.

Men hverdagen kan ramme hårdt efter en lang ferie. Du kan opleve en form for ”ferieblues”, og at det virker helt uoverskueligt at komme i gang igen, også selvom du har set frem til gensynet med kolleger, elever og kursister.

For andre er der mere på spil end blot ”ferieblues”. Det kan være tilfældet, hvis du gik på ferie med høj puls, hjertet oppe i halsen og spirende stress-symptomer.

Ferie er ikke en kur mod stress

Mange har en tendens til at tænke ’jeg bare lige skal klare sig igennem indtil ferien, så bliver det bedre’. Men billedet er, at det ofte ikke er tilfældet.

Tiden efter sommerferien er således højsæson for stress og sygemeldinger. Det fortæller Sarah Beg, der er erhvervspsykolog hos AS3 Transition, hvor hun blandt andet arbejder med trivsel på arbejdspladser.

- Når medarbejdere tager et afbræk fra hverdagens travlhed med nogle ugers ferie, oplever en del, at de i løbet af ferien i højere grad har kunnet fornemme deres nervesystem. De har haft tid og mulighed for at mærke efter i hoved og i krop, hvordan de egentlig har det.

- Har man inden ferien haft symptomer på stress, kan man opleve, at de aftager i ferien, og at man for eksempel begynder at sove bedre. Omvendt er det også normalt, hvis man trods ferie opdager nye, forstærkede symptomer som for eksempel hjertebanken. På den måde er oplevelsen af stress-symptomer meget individuel, forklarer Sarah Beg. 

Din trivsel er et fælles ansvar

Har du følt dig presset og stået på kanten af stress, så er udfordringen ved at komme tilbage fra ferie, at de faktorer, der var med til at presse dig inden, ikke nødvendigvis er forsvundet, mens du har været væk. Derfor kan gensynet med arbejdsopgaverne tage pusten fra dig igen. Faktisk kan bare det at være tilbage vække alarmberedskabet i din krop, så du hurtigt mærker symptomerne fra før ferien, også selvom der endnu ikke er fuldt tryk på jobbet.

Ferie løser sjældent stress-symptomer der har stået på over længere tid. Det kræver aktiv handling fra din side og fra arbejdspladsen at ændre de forhold, der udløser den psykiske belastning, forklarer Sarah Beg:

- Oplever man, at stress-symptomerne stadig har sine klør i ens trivsel, når man er vendt tilbage, så må man gøre op med årsagerne til det. Det handler ofte om, hvorvidt der er en ligevægt mellem de krav, der bliver stillet i ens arbejde, og de ressourcer, man har til at imødekomme disse krav.

- Derfor er stress og trivsel også et fælles ansvar på arbejdspladsen. Vi er fælles om at justere på balancen mellem krav og ressourcer, og ledelsen må prioritere at sætte stress og trivsel på agendaen i hverdagen.

Råd til en god start efter ferien

At forebygge stress er ikke dit ansvar alene. Der er dog nogle gode råd, du kan følge for at passe bedst muligt på dig selv i de første uger efter ferien.

Få Sarah Begs fem råd til en god opstart efter ferien her:

Dato
Af
Foto
Jens Bach