Fokus

De må ofte tigge og bede kursister udfylde skemaerne

Det er frivilligt for kursisterne at besvare evalueringerne i AMUkvalitet. Men skoler, hvor der er en lav svarandel, risikerer at få tilsyn.

Det er et paradoks, at kursisterne på AMU kan lade være med at udfylde et evalueringsskema, når de er færdige med et AMU-kursus, men at skolerne bliver ’straffet’, hvis kursisterne ikke gør det. 

- Når det er frivilligt, hvorfor er det så, at ministeriet kan komme og dunke de skoler, der har mindre end 80 procents besvarelser, spørger faglærer i transport og logistik, Kjeld Jakobsen, AMU Nordjylland og med i AMU-netværket:

- Hvilken indflydelse har jeg på det? Ikke en dyt, siger han.

Vi tigger og beder kursisterne om at udfylde skemaerne. Det er grænseoverskridende.
Gitte Bech
Faglærer AMU Fyn

Vi er voksne mennesker

Faglærer Gitte Bech Larsen fra AMU Fyn og medlem af netværket forklarer, at på hendes skole er andelen af besvarelser på som fast punkt på hvert samarbejdsudvalgsmøde: Hvor ligger de nu i forhold til de 80 procent?

- Vi tigger og beder kursisterne om at udfylde skemaerne. Det er grænseoverskridende. Vi er voksne mennesker, og vi skal ikke stå med hatten i hånden, som vi gør nu, siger hun.

Både hun og de øvrige faglærere Kjeld Jakobsen fra AMU Nordjylland og Jørgen Nielsen fra College360 i Silkeborg er bekymrede for, at en risiko for at få et tilsyn fra ministeriet gør ledelserne mere opmærksomme på de evalueringer, der efter deres mening ikke giver et reelt billede af undervisningen.

For, som Gitte Bech Larsen siger:

- De kan komme uanmeldt fra tilsynet, og de ser på, hvor mange kursister, der er, og om vi har ført mødelister og mållister. Men de kommer også ud, hvis vi ligger i bunden, og det er enormt pinligt for en skole.

AMU-udbyderne er forpligtede

Styrelsen for IT og Læring, STIL, har i en mail til Uddannelsesbladet svaret, at det er fastsat i både AMU-loven og -bekendtgørelsen, at udbyderne som offentligt godkendte udbydere af AMU er forpligtede til at sikre systematisk evaluering for at sikre og udvikle kvaliteten. Alle deltagere tilbydes at evaluere, men ingen er forpligtede. 

Men, skriver styrelsen, det er der taget højde for i det mål, en AMU-udbyder forventes at leve op til: at 80 procent af deltagerne evaluerer. Der er dog ikke en grænse for, hvornår en AMU-udbyder udtages til tilsyn, lyder det. 

”Hvis det sker på grund af evaluerings-procenten, er det, fordi den er væsentligt lavere end 80 procent. Og fra og med 2024 vil tilsyn i så fald kun ske, hvis udbyderen præsterer lavt på andre kvalitetsparametre”.

Dato
Af
Foto
Freepik.com