Aktuelt

Privat fond giver 100 millioner kroner til erhvervsuddannelser og FGU

Regeringen ønsker, at deres økonomiske løft af erhvervsuddannelserne med 2024-finansloven, først skal gå til SOSU-uddannelserne. Men den private Nordea-fonden har støttet 20 tekniske og merkantile erhvervsskoler og 10 FGU-institutioner med i alt 100 millioner kroner.

Selv om det i dagspressen har lydt, at der med regeringens finanslov for 2024 endelig vil rulle det ene trecifrede millionbeløb efter det andet ind til erhvervsuddannelserne, er det ikke i 2024, at lærere og elever på de tekniske og merkantile EUD-uddannelser vil se de store pengestrømme.

På finansloven er der afsat 200 millioner kroner i 2024 til at gøre de såkaldte kvalitetspuljer permanente. Puljepengene, som går til forskellige formål på erhvervsskolerne, stod til at forsvinde, men de bliver nu gjort til en del af de årlige faste bevillinger. 

Derudover er der afsat yderlige 100 millioner kroner til erhvervsskolerne i 2024.

Men ifølge den aftale til at få flere til at gennemføre en SOSU-uddannelse, som regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier indgik sidst i januar i år, fremgår det, at de 100 millioner kroner skal bruges til social- og sundhedsområdet. Det, til trods for at både lærere, elever og ledere har råbt op om, at situationen på de tekniske og merkantile erhvervsuddannelser er uholdbar. 

I 2022 gjorde mere end 250 lærlinge for eksempel oprør over slidte skoler, gammelt udstyr og dårlig undervisning. Beregninger fra Danske Erhvervsskoler og –Gymnasier har vist, at erhvervsuddannelserne i perioden 2016 til 2022 samlet set har oplevet et fald i det samlede tilskud på ca. 1,2 milliarder kroner i forhold til 2015. 

Privat fonds penge virker allerede nu

Til gengæld har den private Nordea-fond nu indfriet nogle af de ønsker, som erhvervsskoler – og en række FGU’er – i årevis har haft. De oprettede nemlig en pulje i sommeren 2023 og allerede i december blev pengene delt ud.

20 erhvervsskoler og 10 FGU-institutioner kan således i 2024 gå i gang med at modernisere deres værksteder og købe nyt udstyr for de penge, de har fået af fonden – i alt 100,5 millioner kroner. 

Skolerne kunne søge penge fra puljen, som har været øremærket til etablering og opdatering af værksteder, indkøb eller leje af maskiner og udstyr samt kompetenceudvikling af undervisere, så de kunne bruge de nye eller opdaterede værksteder og maskiner. 

Nordea-fondens Værkstedspulje

  • I juni 2023 øremærkede Nordea-fonden med Værkstedspuljen 100 millioner kroner til nye værksteder, nyt udstyr og kompetenceudvikling, som erhvervs- og FGU-skoler kunne søge om. Penge til kompetenceudvikling kunne kun søges i kombination med etablering og opgradering af værksteder eller nyt maskiner og udstyr.  
  • 68 institutioner søgte om støtte – for i alt 264 millioner kroner. 1/3 af ansøgerne var FGU-skoler, mens 2/3 var erhvervsskoler.
  • I december 2023 uddelte fonden så 23 millioner kroner til 10 FGU-institutioner og 77 millioner kroner til 20 erhvervsskoler. 
  • Fællesnævneren for mange af de støttede projekter er høje faglige ambitioner og innovation samt fokus på bæredygtighed og grøn omstilling. Alle de støttede projekter kan ses på fondens hjemmeside.

Kilde: www.nordeafonden.dk

Penge på vej

De kommende år ser det dog ud til, at der vil lande flere penge på erhvervsuddannelserne. Med den nyeste finanslov er der afsat mere end 800 millioner kroner over de næste tre år – et beløb, som gradvist vil stige og ende på 900 millioner kroner årligt fra 2030.

Børne- og Undervisningsministeriet oplyser dog, at det i skrivende stund er uklart, hvordan pengene præcist skal udmøntes. 

- På nuværende tidspunkt kan det ikke konkretiseres endeligt, hvordan midlerne skal udmøntes, da forhandlingerne om midlernes anvendelse endnu ikke er igangsat, lyder det i en mail til Uddannelsesbladet.

Ministeriet oplyser til Uddannelsesbladet, at regeringen forventer at påbegynde forhandlingerne i januar, om hvordan millionerne skal fordeles. 

Indtil det bliver afklaret, må erhvervsskolerne – og en række FGU’er – glædes over, at de i hvert fald med hjælp fra en privat fond nu kan investere i mere tidssvarende og bæredygtigt udstyr. 

Dato
Af
Foto
Jens Bach