Mogens Nielsen vandt Politikens særpris for sin undervisning af EUX-elever på Next
Lærer til lærer

Prisvinder: ”Det vigtigste er, at man kan lide at arbejde med unge”

Mogens Nielsen, der underviser EUX-elever i blandt andet Innovation og Entreprenørskab, på Next i Ballerup, fik Politikens særpris som underviser i år. Både tidligere og nuværende elever indstillede ham til den fornemme undervisningspris for hans personlige engagement, men også det faglige boost og ikke mindst den selvtillid, han giver dem.

Det ligger dybt i handelsfaglærer Mogens Nielsen at insistere. Også selv om ikke alle har gode undervisningsvaner med fra folkeskolen eller tror, de ikke kan noget. Han tager altid udgangspunkt i det, eleverne er gode til, og bygger videre derfra. 

Han mener dog, at hele grundlaget for lærdom er, at man som lærer kan lide de unge og skaber en god relation til dem – og det er ikke altid en selvfølge.

Hvad gør du?

- Jeg prøver altid at opnå, at eleverne får en mestring i det, de laver. Hvis de får en lille succes, får de mod og lyst til at prøve lidt mere. Jeg siger altid: Fokuser i første omgang på det, I er gode til, så skal det andet nok komme.

Om Mogens

  • Mogens Nielsen er 63 år og handelsfaglærer i virksomheds- og afsætningsøkonomi. 
  • Han har en baggrund som merkonom i regnskabsvæsen, regnskabschef og senere kontorchef for en mellemstor produktionsvirksomhed. 
  • Har været handelsskolelærer på Køge Handelsskole og Ishøj, nu Next Ballerup. 
  • Har stået i spidsen for flere forsknings- og udviklingsprojekter på skolen, blandt andet etablering af egen virksomhed. 
  • Meldte i 2005 skolen til Young Enterprise – nu Company Programme.

- Når vi har Innovation og Entreprenørskab, hvor man skal danne sin egen virksomhed og skabe et produkt, tager eleverne som det første en personlighedstest. Og når eleven får sit eget resortområde og får succes med det, kan du se, hvordan de ranker ryggen. Det vigtigste er både at få dem til at tro på egne evner og på, at man kan flytte noget – sammen. Så får man ofte eleven til at løfte sig over niveau.

- Men relationen mellem elev og lærer er det vigtigste. Uden den – ingen lærdom. Og som lærer skal man kunne lide at arbejde med unge mennesker. Jeg har for eksempel igennem mange år taget til Stevns med eleverne, hvor vi bor to-tre dage på vandrehjem. Jeg underviser efter devisen: Man skal først yde, så nyde, men det handler ikke kun om at yde. Vi skal også have det sjovt. 

Hvorfor er det gode løsninger?  

- Det kan jeg se med de entreprenør-konkurrencer i Company Programme, hvor vi deltager: Vi er den mest succesrige skoleafdeling på den her side af åen. I starten er eleverne ofte usikre, men så får de fat i noget og vokser bare.

- Jeg har stadig kontakt med elever helt fra den tidlige start, er venner med dem på LinkedIn og Facebook. De skriver stadig til mig, og det er også nogle, der har indstillet mig her. Det er virkelig rørende.

Company Programme

… er et virkelighedsnært entreprenørskabsforløb for ungdomsuddannelserne, der udfordrer og styrker elevernes innovative og entreprenante kompetencer. Forløbet træner eleverne i at udvikle deres gode ideer og omsætte dem til realiserbare virksomheder eller sociale projekter.

Next har deltaget i flere år og har vundet over 100 priser. To år i træk er Next blevet nummer 1,2 og 3, og 1,2,3,5 og 7. ”Så der har altid været et højt fagligt niveau”, siger Mogens Nielsen, der har vundet Politikens særpris som underviser i år.

Dato
Af
Foto
privatfoto