OK26: Sæt arbejdstiden ned
Kære ansatte i kommunen. Forestil dig en mørk november morgen, hvor du vågner efter en lang og krævende arbejdsdag dagen før. Du føler dig træt og uforberedt. Følelsen kender vi nok alle. Men i stedet for at få dårlig samvittighed, skynde på dig selv og eventuelle børn for derefter at haste ud ad døren, breder der sig en ro og et udsyn på dagen – for du har fri…
Igennem historien har arbejdernes vilkår og arbejdstid jævnligt været til forhandling ved overenskomstforhandlingerne mellem de respektive fagforeningsfællesskaber og arbejdsgiverorganisationer. Hvilke krav og ønsker vil den kommunale arbejder anno 2025 mon stille til sig selv og sit (arbejds-)liv ved OK26 og på baggrund af hvilke tanker?
Vores forslag er at gøre det til et fælleskrav at få mere fritid.
(Dette indlæg er udtryk for skribentens egen holdning.
Debatindlæg og kronikker kan sendes til blad@uddannelsesforbundet.dk.
Læs mere om, hvordan du sender debatindlæg eller kronikker her
Selv burhøns har fået ændret deres vilkår
Man kan få en fornemmelse af, at der heller ikke nu er meget til forhandling, når det gælder en generel nedsættelse af arbejdstiden. Vi er i en tid, hvor fremherskende politikere bebuder, at der mangler arbejdskraft, at arbejdstiden skal op, og pensionsalderen skydes ud ….
I den optik er det jo logik for burhøns, at vi allesammen skal arbejde mere. Men også burhønen har i dag fået bedre leve- og arbejdsvilkår. Produktionen af buræg blev forbudt ved lov i 2023.
Så tiderne skifter, og ved ALLE forhandlinger om en generel arbejdstidsnedsættelse har der været kamp og modstand.
Det er derfor ikke så urealistisk at fremføre et krav om at sætte den generelle arbejdstid ned ved OK26. Måske bare to timer om ugen til at starte med? En 35-timers arbejdsuge.
De indledende faser til de kommunale forhandlinger er allerede i gang og løber henover 2025. Lad os gøre det til et fælleskrav at få mere fritid.