Minister: Jeg vil begrænse AI’s negative klima- og miljøpåvirkning
Vi har spurgt digitaliseringsminister Marie Bjerre, hvordan hun og regeringen forholder sig til de negative klima- og miljøkonsekvenser, der er forbundet med udvikling og brug af ChatGPT og lignende AI-værktøjer, samt hvilket politisk ansvar og hvilke initiativer regeringen vil tage på området.
I et skriftligt svar til Uddannelsesbladet lyder det:
– Digitale løsninger kan sætte fart på den grønne omstilling ved blandt andet at optimere vores energiforbrug. Men AI bruger også energi. Som digitaliseringsminister har jeg et fokus på at begrænse AI’s negative klima- og miljøpåvirkning.
– Sidste år blev vi i EU enige om at udvikle fælles standarder, der skal gøre det nemmere for virksomheder at måle og overvåge, hvor energieffektiv deres programmering og træning af AI-modeller er. Samtidig har vi igangsat et arbejde på tværs af staten, regionerne og kommunerne om grøn databehandling og -opbevaring. Det skal sikre, at Danmark går forrest i at gøre datacentrene grønnere og mere bæredygtige, står der i svaret fra digitaliseringsminister Marie Bjerre.
Strengere krav
De EU-standarder, ministeren henviser til, er fra forordningen ’AI Act’, der blev vedtaget i december 2023.
I ’AI Act’ er kun højrisiko AI-systemer underlagt krav om at oplyse energiforbrug. Om øvrige AI-systemer – herunder generative modeller som ChatGPT – står skrevet, at de bør tage højde for at reducere energi- og ressourceforbrug samt arbejde for at øge systemets effektivitet.
I den forbindelse skal fælles standarder fra EU-kommissionen kunne anvendes til måling og overvågning.