Portræt af Mattias Tesfaye
Aktuelt

Mattias Tesfaye: Der vil være masser af arbejde – også til jer, der underviser voksne

En af historiens største uddannelsesreformer er lige på trapperne. Og selvom den i første omgang handler om undervisning af de unge, er der tænkt på voksenundervisningen, forsikrer Mattias Tesfaye i et eksklusivt interview med Uddannelsesbladet.

Indimellem kan det være så vigtigt for ministre at aflevere et budskab til en bestemt gruppe mennesker, at de selv ringer og tilbyder et interview. 

For eksempel når en børne- og undervisningsminister barsler med en af historiens største uddannelsesreformer. En reform, som markant vil ændre ved det landskab af ungdomsuddannelser, vi har i dag – og en reform, som er så gennemgribende, at den også vil få vidtrækkende betydning for tilbuddene på voksenuddannelsesområdet. 

Nu er Mattias Tesfaye (S) så tæt på med sin længe varslede reform, at han ikke bare barsler med den. Dørene er smækket op til fødeafdelingen og ganske snart – det forventes at være inden efterårsferien – bliver spændingen forløst: Hvordan ser den nye ungdomsuddannelse ud – og hvilken afledt effekt får den for voksenuddannelserne? 

Derfor har han tilbudt Uddannelsesbladet et interview. 

Der skal gennemføres mere undervisning

Du har kontaktet os for det her interview. Hvad er dit budskab til underviserne og vejlederne i Uddannelsesforbundet?

- Jeg har grundlæggende to budskaber: Det udspil, som regeringen vil lægge frem omkring en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse, vil på bundlinjen betyde, at der skal gennemføres mere undervisning. Det er ikke sikkert, det kan ske i de nuværende institutionelle rammer, eller på baggrund af de eksisterende bekendtgørelser, men målgrupperne og opgaven er jo den samme, siger Mattias Tesfaye. 

Der er altså ingen grund til at tro, at der er store fyringsrunder på vej. Der er tværtimod behov for, at der skal løses flere opgaver end i dag, uddyber han. 

Politiske ambitioner er intet uden undervisere

Han understreger, at han er bevidst om, at de ansatte på skolerne er nøglen til succes: 

- Erfaringerne fra etableringen af FGU var, at hvis der ikke er et meget skarpt fokus på, at de ansatte med al den erfaring, de har oparbejdet igennem årene, bliver behandlet ordentligt - og at det er gennemskueligt, hvad der foregår, og der er tryghed og sikkerhed - jamen så kan vi godt have alle de formelle rammer på plads, men hvis alle dem, som skal realisere dem i virkelighedens verden, har sagt op, så kan man ikke realisere de politiske ambitioner.

 Hvordan vil du sikre, at det er gennemskueligt, og at der er tryghed og sikkerhed omkring, hvordan reformen skal forløbe?

- Blandt andet ved at lave det her interview.

Voksenuddannelse kommer ikke til at flagre

Tilbage til indledningen: Ministeren har TO budskaber, han vil af med. Og mens det ene er, at der kommer mere – og ikke mindre – arbejde med reformen, er det næste, at en del af det ”mere” tilsyneladende kommer til at ske på området for voksenuddannelser.

Jeg vil gerne understrege, at voksenuddannelse for mig er fuldstændigt hjerteblod.
Mattias Tesfaye

- Det andet, jeg fornemmer, der er en interesse om – måske særligt blandt ansatte på VUC – er voksenuddannelse. Det, vil jeg bare gerne understrege, er fuldstændigt hjerteblod for mig. Både den almene voksenundervisning – herunder ordblindeundervisningen – og hf-enkeltfag. Og jeg har allerede tilkendegivet, at voksenområdet ikke kommer til at hænge og flagre i en ny uddannelsesstruktur, siger Mattias Tesfaye, som uddyber yderligere:

- Jeg har tværtimod ambitioner om, at det bliver mere konsolideret, end det er i dag. Og at jeg tror også, der er grundlag for at gennemføre særligt mere FVU-undervisning og ordblindeundervisning, end vi gør i dag. Så det vil jeg bare betrygge i, at det er vi fuldt ud opmærksomme på. Og det er uanset om det sker i regi af en selvejende institution eller i regi af et oplysningsforbund.

Hvordan tænker du, det bliver mere konsolideret?

- Mange VUC-institutioner er i dag pressede økonomisk og har markant mindre aktivitet end tidligere. Blandt andet har hele den almene voksenundervisning ikke det omfang, den har haft. Og der ser jeg nogle perspektiver i, at der er en tættere sammenhæng mellem hele det almene voksenuddannelsesområde og det erhvervsrettede. 

Brug for mere FVU

Regeringen har ikke lagt sig fast på hverken dækningsområde eller det konkrete institutionslandskab, ”og det kommer vi heller ikke til at fremlægge, når vi fremlægger reformen”, lyder det fra Mattias Tesfaye.

- Men, understreger han:

- Min vurdering er, at der er behov for at gennemføre markant mere af særligt den forbedrende voksenundervisning, end vi formår i dag. Der er fortsat flere hundredetusinde danskere, som vil have gavn af noget undervisning i dansk, matematik, engelsk og IT. Måske knyttet til den arbejdsplads de er på.

Og nu siger du særligt FVU. Hvad med AVU?

- Jeg er både optaget af FVU, AVU og ordblindeundervisning – og sådan set også hf-enkeltfag. Jeg tror bare særligt på det forberedende voksenuddannelsesområde. Der er grundlag for at gennemføre markant mere virksomhedsrettet undervisning, end vi gør i dag. Og der ser jeg nogle muligheder for en stærkere kobling til noget af den erhvervsrettede voksenundervisning, der også gennemføres i regi af AMU-systemet, siger Mattias Tesfaye.

Afklaring uden samlet udspil?

Klart er det, at regeringens udspil snart bliver født, men om vi får hele barnet at se med det samme er endnu uvist. 

Hvornår får lærerne og kursister en konkret afklaring på, hvad der skal ske?

- Regeringen fremlægger sit forslag i løbet af efteråret, men så indbyder vi jo til politiske forhandlinger. Et ret væsentligt hjørne af det meget omfattende reformkompleks, vi lægger frem, handler om voksenuddannelsernes fremtid. Og der vil det være afgørende for regeringen, at voksenuddannelserne kommer styrket ud af et sådant forhandlingsforløb.

Kommer der et samlet udspil på voksenuddannelsesområdet?

- Vi kommer til at fremlægge et reformudspil, der primært handler om en ny professions- og erhvervsrettet gymnasieuddannelse. Men det har nogle implikationer for voksenuddannelsesområdet – og det er vi opmærksomme på i regeringen, siger Mattias Tesfaye og fremhæver endnu engang, at regeringen ønsker, ”at hele voksenuddannelsesområdet skal komme styrket ud af sådan en omlægning”. 

Voksenuddannelserne må ikke ligge og flagre som en blindtarm i uddannelsessystemet. De er en fuldstændig central del af et velfungerende uddannelsessystem.
Mattias Tesfaye

Jeg hører lidt ”der kommer en god løsning i morgen”. Hvordan vil du sikre dig et samspil mellem voksenuddannelses-tilbuddene uden et samlet udspil?

- I sidste ende er det jo op til de politiske forhandlinger. Men regeringens position er, at voksenuddannelserne ikke må ligge og flagre som en blindtarm i uddannelsessystemet. De er for os en fuldstændig central del af det at have et velfungerende uddannelsessystem, siger Mattias Tesfaye Og:

- Det er væsentligt for os, at både den geografiske dækning og kvaliteten af det, vi tilbyder, er på et mindst lige så højt niveau som i dag.

Vil man stadig kunne gå på VUC?

Mattias Tesfaye gentager flere gange under interviewet, at han forestiller sig mere undervisning i fremtiden. Herunder også mere almen voksenundervisning.

Vil det i fremtiden fortsat være muligt at gå på VUC og tage AVU både som enkeltfag og fuldtidsundervisning?

- Det vil fortsat være muligt at tage almen voksenundervisning både som enkeltfag og som fuldtid, siger han men fremhæver, at de institutionelle rammer for nok vil være under opbrud.

- Der er en tendens til, at der allerede i dag sker fusioner på tværs af lovgivninger, og at VUC også indgår i en del af de fusioner. For mig er det afgørende, at det ikke er noget, der sker af nød. Det ville jo være rart, hvis det i stedet skete på baggrund af en fælles vision for voksenuddannelsesområdet. 

Det voksenpædagogiske miljø må ikke dø

Hvordan vil du bevare det særlige voksenpædagogiske miljø, som VUC står for og historisk har stået for, i en ny konstruktion?

- De kompetencer er båret af nogle konkrete mennesker, der er ansat i dag. Man kan ikke fastholde det meget væsentlige voksenpædagogiske miljø, hvis man ikke også er i stand til at fastholde de mennesker, der i praksis underviser og etablerer de her miljøer. Og det er derfor, jeg gerne vil betrygge i, at den her opgave fortsat skal løses i fremtiden, uanset hvilke institutionelle rammer, den bliver løst i, lyder det fra Mattias Tesfaye. 

- Og, pointerer han også:

- Den beslutning, der blev truffet i forbindelse med etableringen af FGU, har vi ikke planer om at lave om på. Vi forestiller os fortsat, at de opgaver, der bliver løst på FGU i dag, også skal løses på FGU i fremtiden. 

Hvordan vil det her påvirke den enkelte voksnes adgang til VUC-tilbud i lokalområdet?

- Min ambition er, at den enkelte voksnes adgang til almen voksenuddannelse, forberedende voksenuddannelse, ordblindeundervisning og hf-enkeltfag vil blive styrket med den reform, som vi er på vej ind i.

Dato
Af
Foto
Keld Navntoft