Aktuelt

Jakob har styret fællesskabet gennem turbulens

Som tillidsrepræsentant på FGU Himmerland i Hobro har Jakob Skov været et fast holdepunkt i en periode med rektorskifte og svingende elevtal. Det fik Marie Nordskov Nielsen til at indstille ham til prisen som årets tillidsrepræsentant.

Ordentlighed er det ord, som brænder igennem, når Marie Nordskov Nielsen beskriver, hvad der i hendes øjne gør Jakob Skov til et bud på prisen som årets tillidsrepræsentant.

- Man kan være tillidsrepræsentant på mange måder. Og man kan reagere på mange måder. Jakobs personlighed gør, at jeg er tryg som kollega, når han går videre med ting fra vores side. Det her med at kunne være ordentlig, være til rådighed og sørge for, at man som kollega føler sig set. Det synes jeg, at Jakob har gjort godt, siger Marie Nordskov Nielsen. 

I indstillingen af Jakob Skov skriver hun blandt andet, at han er god til at balancere arbejdsgivers og ansattes interesser og gennemtænke alles behov og ønsker. 

”Jakob har været med til at skabe en god stemning på arbejdspladsen og ikke mindst give arbejdslyst, når man føler sig set og hørt i både det daglige arbejde og i de mere overordnede aftaler”, lyder det blandt andet.

Hun fremhæver ham også som ”et fast holdepunkt i en periode med rektorskifte, konstituering og svingende elevtal".

Orkanens øje

Jakob Skov har været tillidsrepræsentant (TR) siden marts 2023. I tiden efter han kom til, fik den daværende rektor en fratrædelsesaftale.

- Jeg blev kastet lidt ind i orkanens øje med hele det forløb, hvor en skoleleder blev konstitueret, og de skulle ansætte en ny rektor, fortæller han.

Årene siden FGU’s start i 2019 havde også været lidt af en bumletur for personalet, der i flere omgange oplevede at miste kolleger, fordi elevtallet ikke var, som man havde forventet. 

Men i Hobro har de erfaret, hvad det faglige klubfællesskab med TR i front kan betyde i tider med turbulens: 

- Hele forløbet har været med til at rykke os mere sammen. Når der har været noget, har jeg altid følt, at jeg kunne gå til Jakob. Så den usikkerhed, det kan medføre, når man mister en leder, har ikke været der, siger Marie Nordskov Nielsen.

Vinden har lagt sig

Samtidig er der de seneste år kommet mere ro på personalefronten. Strømmen af elever har været mere konstant, og dermed ligger frygten for afskedigelser ikke længere på lur i samme grad som tidligere.

- Men der er også kommet en langt større forståelse for og indblik i, hvad FGU er, og hvad vi skal, siger Jakob Skov, der er meget bevidst om, at han som TR skal favne en kollegagruppe, som består af meget forskellige lærerprofiler.

- Jeg kan huske, at da FGU’en startede, var der ligesom to lejre. Dem fra produktionsskolen og dem fra VUC. Det skabte en stor kløft, og kommunikationen var ikke ret god dengang, siger han.

Klub skaber samhørighed

Klubmøder og sociale arrangementer som for eksempel en fredagsøl eller smørrebrød sidste dag inden en ferie er ifølge Jakob Skov medvirkende til, at der er blevet skabt en bedre samarbejdskultur. 

- Vi er blevet bragt meget tættere sammen som kolleger. Det giver en langt større forståelse, hvis man lige skal tage et ekstra læs i en kort periode, fordi en kollega oplever en udfordring – om det er på AGU-, PGU- eller på vejleder-området. De her fælles ting er enormt vigtige.

Marie Nordskov Nielsen stemmer i. For hende er det meningsfuldt at være en del af det faglige fællesskab, som klubben giver. 

- Det giver en samhørighed og en forståelse for hinanden. Vi er jo forskellige personligheder samlet på det her sted, og vi har meget forskellige opgaver, men vi er også sammen om et fælles projekt. Vi får et rum for at kunne tydeliggøre det og plads til at fortælle, hvordan vi hver især oplever tingene, siger hun.

Samtidig har man på FGU Himmerland Hobro arbejdet målrettet med at skabe professionelle læringsfællesskaber på personalemøder, og det har skabt rum for sparring og en åbenhed i forhold til at give udtryk for både det, der er godt, og de mere svære emner. 

- Det tror jeg virkelig også har løftet os. Både i samhørigheden, men også i forhold til at erkende, at selvom det er et svært job indimellem, så er det dæleme også fantastisk, når vi kan rykke noget. Og det kan vi virkelig. 

Jakob har været med til at skabe en god stemning på arbejdspladsen og ikke mindst give arbejdslyst, når man føler sig set og hørt i både det daglige arbejde og i de mere overordnede aftaler.
Marie Nordskov Nielsen
Vejleder FGU Himmerland Hobro

Krav med fællesskabet i fokus 

Jakob Skov kunne godt ønske sig, at flere kolleger havde tid til at dukke op til klubmøderne uden for arbejdstid, men han oplever en god opbakning til TR-arbejdet, og han gør, hvad han kan for løbende at være i dialog med kolleger, når noget rører på sig.

- Vores leder er god til at give os mulighed for at sætte os sammen uden ham, hvis vi har behov for at snakke. Det er en super mulighed, at man ikke skal lure i skyggerne for at få mulighed for at tale med sin kollega. Det fungerer rigtig godt, synes jeg. 

Det er ikke længe siden, han afsluttede Uddannelsesforbundets TR-uddannelse. Herfra tog han blandt andet med sig, at det er vigtigt at være inddragende og kommunikerende som TR. 

- Jeg gør meget ud af at få skabt en forståelse for, at vi ikke bare kan sætte pres på uden også at have en indsigt i, hvordan hele organisationen fungerer. 

- Det nytter ikke noget, at vi står fast på et krav om mere løn, hvis det koster noget andet, for eksempel at vi ikke kan være helt så mange. Her er det måske bedre at få lidt og så have nogle ordentlige vilkår. Også på det punkt, synes jeg, at fællesskabet og det samlede projekt er trådt tydeligt frem. 

Anerkendelse kan noget

Det kom som en overraskelse for Jakob Skov, at han var blevet indstillet af Marie Nordskov Nielsen til prisen som årets tillidsrepræsentant.

- Jeg anede slet ikke, at der var sådan en pris. Jeg blev selvfølgelig glad. Det vil jo være åndssvagt andet. Men det bunder mere i, at jeg har rigtig gode kolleger, end mit arbejdesom TR. Alle ville kunne gøre det samme. Jeg har jo egentlig bare gjort det, som de har bedt mig om. Så der er ikke nogen ære at tage. Det er en fælles indsats, lyder det ydmyge svar fra Jakob Skov. 

- Hold nu op, kommer det prompte fra Marie Nordskov Nielsen.

- Det er der ikke, svarer Jakob Skov. 

- Hold nu op. 

Noget, de to kolleger dog kan blive enige om, er værdien af at tage sig tid til at anerkende hinanden i dagligdagen. 

- Jeg synes, at man skal udnytte de muligheder, der er, for at anerkende hinanden og det arbejde, vi gør. Der ligger noget i at huske og værdsætte de ting, siger Marie Nordskov Nielsen. 

- Jeg giver Marie ret i det her med, at vi kan blive bedre til at anerkende hinanden. Det, synes jeg, er rigtig vigtigt – faktisk hele vejen rundt. Jeg vidste jo ikke engang, at den her pris var en ting. Så det kan da godt være, at man skal til at kigge lidt mere ind i, hvad man egentlig kan indstille sin kollega til.

Om årets TR

Årets TR er en prisfest, som A4 Medier står bag. Her kårer de ikke blot årets tillidsrepræsentant, men uddeler blandt andet også prisen som årets arbejdsmiljørepræsentant, uddannelsesmentor og samarbejdsinitiativ. Der var indsendt i alt 306 indstillinger på tværs af alle kategorier, 199 var af TR’er, mens 54 omhandlede arbejdsmiljørepræsentanter. 

Priserne bliver uddelt den 12. november 2024.

Jakob Skov var en af i alt to TR’er fra Uddannelsesforbundet, der fik en indstilling. Også Emil Alexander Pedersen Mikkelsen fra Sprogcenter Skive blev indstillet af sin kollega Marianne Bach.

Dato
Af
Foto
Privatfoto