Fælles fodslag for bedre FGU-skoler
Utætte lokaler, hvor regnen let finder vej. Farlige forhold på grund af ringe sikkerhed i værksteder. Råd og svamp i bygninger. Manglende udstyr, dårligt internet og lokalemangel. Pressede lærer, dårlige arbejdsforhold, lukning af hold og lærere, der forsvinder.
Elevernes kritik af de forhold, de dagligt oplever på deres FGU-skoler, står nærmest i kø. Og tirsdag fik frustrationerne mulighed for frit løb, da Modstrøm, FGU's elevorganisation, i samarbejde med elevrådene på 26 skoler arrangerede en national kampdag.
Målet med dagen var at råbe politikerne op og gøre opmærksom på behovet for bedre vilkår og flere midler til FGU.
Bliver vi til grin eller hørt?
En stor gruppe elever og undervisere fra skolerne i Gladsaxe og Ballerup begav sig fra morgenstunden afsted fra FGU Nord i Gladsaxe mod byens rådhus.
Budskaberne på bannerne var ikke til at tage fejl af: 'Vi er FGU - hjælp os nu’, ’Flere penge, bedre forhold’ og ’Stå sammen nu’.
I optoget var forventningerne spredte.
- Mon ikke de bare griner af os, når vi står der?, kom det fra en elev. Hans sidekammerat var dog mere optimistisk:
- Nej, jeg tror godt de ved, at det er en farce.
Syv engelsklærere på to år
Hvordan politikerne på rådhuset reagerede på fremstødet, vender vi tilbage til. For før de kom på banen, talte to af initiativtagerne til forsamlingen foran rådhuset.
- Vi er nogle super seje elever, der kæmper hårdt hver dag, fordi vi gerne vil lære noget. Vi går på FGU, fordi vi vil noget. Vi har ikke givet op. Derfor er FGU så vigtig for os.
- Vi vil have lærere, der har det godt. Vi vil have det godt. Og den eneste måde, vi kan få det på, er gennem finansiering, lød det først fra elev på FGU Nord Cassandra Vesselgaard.
Martine Clante Hansen fra Modstrøms sekretariat overtog derefter megafonen og satte ord på nogle af de historier, de løbende hører fra FGU-skolerne:
- Der er en elev, der har haft syv engelsklærere på to år. Og et værksted på en skole, hvor der ikke er ordentlig sikkerhed for dem, der svejser. Sådan noget kan være farligt. Ikke kun fysisk, men også psykisk. At blive nedprioriteret og ikke få den stabile hverdag, man fortjener, og den undervisning man har brug for.
Borgmester tog ordet
Halvvejs i arrangementet gik døren til rådhuset op. Ud kom borgmester Trine Græse (A) sammen med formand for FGU i Gladsaxe Kommune, Kristine Henriksen (A).
Og for at runde elevens bekymring fra tidligere, var der ikke grin at spore hos de to lokale politikere, da borgmesteren tog ordet foran de fremmødte elever. Tværtimod.
- Vi støtter jeres ønske om at få nogle bedre finansieringsmodeller for FGU. Vi synes, at de på nuværende tidspunkt er underfinansierede. Tusind tak, fordi I kæmper kampen. Det er den her måde, demokratiet virker på - ved, at man møder op og gør opmærksom på sine synspunkter, lød det blandt andet fra Trine Græse.
Om FGU-kampdagen
Kampdagen blev arrangeret af elevråd på 26 skoler og Modstrøm, FGU’s elevorganisation.
Disse skoler deltog i initiativet:
Albertslund, Ballerup, Brøndby, Egå, Esbjerg, Gladsaxe, Greve, Hobro, Holbæk, Horsens, Hvidovre, Høje-Taastrup, Randers, Roskilde, Ryomgård, Silkeborg, Skejby, Skjern, Thisted, Vejle Boulevarden, Vejle Sandagervej, Vordingborg, Øresund, Åbybro, Aalborg og Aarhus Vest.
Modstrøm afsluttede senere på eftermiddagen kampdagen med en halv times besøg hos børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil (A), hvor elevernes oplevelser og budskaber fra dagen blev bragt med.
Ministeren kunne ikke love konkret handling, men hun bakkede eleverne op, var meldingen fra Modstrøm efter besøget.
Vil politikerne lytte og handle?
Og adspurgt efterfølgende, om hvorvidt de to tænker, at elevernes opråb vil have effekt, sagde borgmesteren:
- Jeg tror helt sikkert, at det gør indtryk. Jeg kan ikke forestille mig andet med sådan en landsdækkende kampdag.
- Nej, så må man være tonedøv, hvis det ikke er tilfældet, stemte FGU-formand Kristine Henriksen i.
- Vores FGU her i kommunen er ikke så hårdt ramt, men som eleverne selv siger, så står de her også i dag i solidaritet med elever og skoler i andre kommuner. Og der er jo desværre mange af vores kolleger, som har det hårdt. Nogle løb tør for penge allerede i april. Man kan ikke have et tilbud, som skal tilgodese denne gruppe af elever, hvis man ikke også vil prioritere det.
Imponerede lærere
Tilbage på skolen efter et veloverstået arrangement kunne Line Monin og Tine Maria Kofoed puste ud og gøre status. Udover at undervise i gastronomi og foto/visuel kommunikation, så er to også tovholdere for elevrådet på FGU Nord i Gladsaxe. De har derfor været med eleverne i flere ugers forberedelse.
- Jeg er vildt imponeret over dem og synes, at det er et fantastisk initiativ, sagde Tine Maria Kofoed og fremhæver, at bare det, at eleverne deltager og står op for dem selv og deres rettigheder er en stor ting. Da de ikke er blandt de unge, der råber højest, og derfor ofte bliver overhørt.
- Vi er også utrolig stolte over, at de står op for os lærere og hele FGU’en. At de kæmper denne kamp for os alle sammen. Når de tager initiativet, så bakker vi selvfølgelig 100 procent op, og det gør vores rektor og bestyrelsesformand i øvrigt også, fortsatte Line Monin.
Elevernes støtte betyder noget
De to mærker begge, at hverdagen som underviser på FGU ofte er presset. Det betyder derfor meget at mærke elevernes opbakning, forsikrede Tine Maria Kofoed:
- Det er rørende med den empati. Jeg har nogle elever, som godt ved, at vi løber meget hurtigt. Nogle gange siger de til mig: Nu skal du lige sætte dig ned. Du må ikke få stress. Det er jo også en stor del af deres virkelighed, at de mister lærere, fordi de går ned med stress, eller fordi vi bliver nødt til at skære ned på vores ressourcer. Derfor er det fantastisk, at de har vores ryg.
Line Monin er enig:
- Det er bare stort. Vi kan skabe mange ting med vores elever, men når nogle af midlerne ikke er der, og vi er omkring 26 kolleger mindre end for to år siden, så er det med til at gøre hverdagen hårdere.
Hør hele interviewet med Tine Maria Kofoed og Line Monin i videoen herunder (hvis du ser den på din mobil, så vend skærmen vandret).
Minister vil snakke økonomi til efteråret
De to undervisere håber nu, at politikernes snak erstattes af reel handling.
Om det er tilfældet, kommer sandsynligvis til at svæve i det uvisse nogle måneder endnu.
På et møde senere på dagen med elevrepræsentanter fra Modstrøm fortalte børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil, i hvert fald, at hun vil samle partierne til et møde om FGU's økonomi til efteråret.
Uddannelsesforbundet støtter FGU-elevernes opråb
Uddannelsesforbundets formand, Hanne Pontoppidan, sendte op til kampdagen denne besked til landets FGU-elever:
Uddannelsesforbundet bakker fuldtonet op om de unges krav om ordentlige forhold for dem, deres lærere og deres skoler. Kun gennem ordentlige forhold sikrer vi en god uddannelse til de unge. Kvalitet koster - både opmærksomhed og penge.
Modstrøms ungeråd har taget initiativ til denne dag for at sikre fokus på, at der skal være økonomi til egnede undervisningslokaler og til lærere med tid til de unge. Det er fuldstændig rimelige krav, som til gengæld burde være helt overflødige at stille.
Ser vi på skolernes forhold, må vi bare konstatere, at der er meget langt, før vi kan skrive “tilfredsstillende” i karakterbogen. Der er mange steder, hvor lokalerne er nedslidte eller helt uegnede som undervisningslokaler. Og der er for få lærere til opgaven. Derfor er det godt, at eleverne råber politikerne op, og gør opmærksom på skolernes forhold, og hvad det betyder for deres undervisning og udbytte.
Alle skoler og alle lærere gør, hvad de kan for de unge og deres uddannelse, men ingen sliber uden vand - heller ikke på FGU. Fra lærerne og dermed fra Uddannelsesforbundets side vil vi sige: Tak til jer unge for den landsdækkende markering. Vi håber, at politikerne meget snart sender tilstrækkelige midler til, at vi kan tilbyde jer det, der var ambitionen, da politikerne vedtog FGU loven.