Illustration med kompetenceudvikling
Få tjek på

Din ret til kompetenceudvikling

Det er vigtigt, at du løbende får mulighed for at udvikle dine kompetencer. Udover at skærpe din faglighed har kurser og efter­uddannelse betydning for din værdi på arbejdsmarkedet og dine muligheder for job- eller sporskifte.

Det kan du gøre, hvis du ønsker kompetenceudvikling 

Start med at spørge din tillidsrepræsentant (TR), hvordan du kan gøre din leder opmærksom på dine behov og ønsker til kompetenceudvikling. Processen varierer fra arbejdsplads til arbejdsplads. Mange steder er der mulighed for at snakke efter- og videreuddannelse til den årlige MUS-samtale.

Har I ikke en TR på arbejdspladsen, så spørg din leder, hvornår I kan tale om dine ønsker, eller undersøg, om kompetenceudvikling står beskrevet i en personalepolitik.

For ansatte i kommuner

Skolerne på det kommunale område skal finde midler til kompetenceudvikling fra deres samlede finansiering.

Ved OK24 blev der desuden oprettet en kommunal kompetencefond. Her kan du søge om kurser på op til seks dage med fokus på undervisningsfag, didaktik eller vejledning. Der er tale om individuel kompetence­udvikling. Det vil sige, at det skal være kurser, der supplerer den øvrige kompetenceudvikling, som skolen bevilger og betaler.

Den kommunale kompetencefond åbner for ansøgninger den 1. april 2025. 

Vil du søge om efteruddannelse, foregår det elektronisk på siden ansoegning.denkommunalekompetencefond.dk. Du søger personligt, men din skoleleder og din TR skal også skrive under på ansøgningen. Får du godkendt kompetenceudvikling, skal kursusaktiviteten fremgå af din opgaveoversigt.

For ansatte i staten

Skoler på det statslige område får penge til kompetenceudvikling via deres taxameter. 

Som en del af overenskomsten kan lærere i staten desuden søge op til 25.000 kroner om året til individuel kompetenceudvikling via Den Statslige Kompetencefond. 

Puljen åbner for ansøgninger den 6.-12. maj 2025 og igen den 23.-29. september 2025. Du skal ansøge i LC-fondspuljen og har mulighed for at indsende to ledergodkendte ansøgninger pr. ansøgningsrunde. 

Læs mere på kompetenceudvikling.dk/fonden.

Privat kompetenceudvikling

For privatansatte er midlerne til kompetenceudvikling og rammerne for den aftalt på den enkelte arbejdsplads. Spørg din TR, hvilke muligheder I har på din arbejdsplads. 

Nogle stillinger kræver kompetenceudvikling

For nogle lærergrupper i Uddannelsesforbundet er der lovkrav om kompetenceudvikling efter ansættelse. Det drejer sig om erhvervsskolelærere og undervisere på AMU og TAMU, der senest fire år efter ansættelsen skal have gennemført diplomuddannelsen i erhvervspædagogik – også kaldet DEP’en – eller en tilsvarende pædagogisk uddannelse. Også lærere i dansk som andetsprog skal inden for fire år efter ansættelse være uddannet underviser i dansk som andet­sprog for voksne eller have taget en master i dansk som andet­sprog.

Der er i disse tilfælde ikke tale om kompetenceudvikling, som kan søges hos kompetence­fondene.

Dato
Af
Foto
Illustration: Marianne Jørgensen