Tomt klasselokale
Aktuelt

Danske HF & VUC: Efterslæb fra nedlukning kan indhentes inden sommerferien

Kursisterne på VUC har ligesom alle andre brug for weekender og ferier. Der er dog stadig mulighed for, at det faglige efterslæb, de har haft under nedlukningen, kan indhentes inden sommerferien, mener Danske HF & VUC. Det er Uddannelses­forbundet delvist enig i.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) overvejer i disse dage, om undervisning skal lægges i weekender og ferier, så elever og kursister kan indhente det faglige efterslæb, de har haft under nødundervisningen, inden de skal til eksamen til sommer.

Men den idé vækker ikke begejstring hos interesseorganisationen Danske HF & VUC.

- Folk har jo ret til deres ferie på et tidspunkt, mener Pernille Brøndum, formand for Danske HF & VUC.

Meldingen kommer, efter at børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i sidste uge åbnede for, at undervisning kan komme til at foregå på lørdage og i ferier. Begge muligheder står således på en bruttoliste over potentielle initiativer, der skal lukke faglige huller opstået under nedlukningen, som ministeriet arbejder med, skriver Altinget.dk.

Danske HF & VUC: Vil kræve at folkeskolen holder lørdagsåben

Mange VUC-kursister har dog selv børn, som også går hjemme under nedlukningen, og i tillæg har de ofte arbejde ved siden af studiet, påpeger Pernille Brøndum.

Hun afviser dog ikke tanken om at inddrage weekender og ferier fuldstændigt.

- Hvis folkeskolerne holder åbent i sommerferien, så vil vi også kunne. Men at lægge undervisningen i weekenderne – hvis folkeskolerne ikke har åbent i weekenden – vil være ret svært, fordi VUC-kursisterne jo er forsørgere, understreger formanden for Danske HF & VUC.

Danske HF & VUC vil indhente efterslæb i maj og juni

Organisationen, der repræsenterer landets 30 VUC’er, håber, at nedlukningen vil vare til senest starten af maj.

- I så fald ser vi gerne, at undervisningen bliver forlænget så meget som muligt – for eksempel ind i juni – og at vi så giver standpunktskarakterer, siger Pernille Brøndum.

Er det fair at give standpunktskarakterer efter en lang periode, hvor kursisterne blot har haft nødundervisning?

- Nej, det er det ikke. Men det vil også være under forudsætning af, at de er tilbage senest i starten af maj, og at vi kan bruge maj og juni til at indhente noget af det forsømte, understreger Pernille Brøndum.

Vil kursisterne så være klædt på til det, de senere skal – for eksempel den videre uddannelse, de vil tage?

- Nogle vil, og så vil der være en del af kursisterne, som vil have behov for at tage et niveau om eller et halvt år ekstra. Men jeg tror, at der er mange, som vil kunne indhente det, hvis vi kan undervise dem seks uger i maj og juni, vurderer Pernille Brøndum.

Uddannelsesforbundet: Aflys prøver og eksaminer og undervis i stedet helt frem til sommerferien

Spørger man VUC-undervisernes fagforbund, Uddannelsesforbundet, bør prøver og eksaminer aflyses, så der er plads til, at undervisningen kan fortsætte helt frem til sommerferien.

- Derved indhentes en del af den manglende undervisning. Hvis det ikke er tilstrækkeligt, må der laves forløb efter ferien i form at enten forlængelse eller gentagelse af det mistede forløb, siger formanden for Uddannelsesforbundet, Hanne Pontoppidan.

Hun mener, at det vil være at gøre kursisterne en bjørnetjeneste at sende dem for tidligt videre til næste uddannelsesniveau.

- Så vil de betale prisen, når de ikke kan klare niveauet på det, de skal bagefter, advarer Hanne Pontoppidan.

Dato
Af
Andreas Antoni Lund
Foto
Colourbox