Vikingernes Religion

Forfatter
Allan Ahle og Christian Vollmond
Forlag
Columbus
Antal sider
156
Pris
160 kroner
Bogen får
Det er et tungt og omfattende forskningsfelt inden for religion og verdenssyn, forfatterne folder ud på beskedne 160 sider. Det er imidlertid lykkedes rigtigt godt at balancere.

Vikingetiden – måske især vikingerne SELV – har i en årrække været voldsomt populære, og et utal af bøger fra det uforpligtigende underhold til det seriøst forskningsmæssige er skrevet. Er man til skallesmæk og blodindsmurte bersærker, er der amerikansk producerede serier på HBO og Netflix. Er man til mere lødig – men stadig populært skrevet arkæologi og fortolkning til tiden – har for eksempel Jeanette Varberg skrevet flere nye værker om Dansk oldtid i almindelighed og vikinger i særdeleshed. Varberg indgår i øvrigt også som kyndig kilde i denne lærebog.

Det er et tungt og omfattende forskningsfelt inden for religion og verdenssyn, forfatterne folder ud på beskedne 160 sider. Det er imidlertid lykkedes rigtigt godt at balancere mellem afsnit af sværttilgængeligt kildemateriale, der skal oversættes og sættes ind i rette fænomenologi – og så forfatternes egne velskrevne udredninger og sammenfatninger.

Der er kildemateriale fra vikingetiden til meget forskellige tolkninger. Blandt historikere pågår indædte diskussioner af, om konstruktivisme i almindelighed og nye populistiske elementer af flerkønnethed med videre  fylder for meget. Forfatterne går ikke ind i dette minefelt – og tak for det. 

Som lærebog holder værket sig til det klassisk kildekritiske og supplerer så med rigtigt gode udredninger og illustrationer, der fint udfolder tolkninger fra de seneste 200 år.

Bogen kan bruges til klassisk historieundervisning, men også som tema i Religion. Der er masser af religions-videnskab og som nævnt især fænomenologi at hente. Index, kildeliste og fortegnelse over illustrationer sidder lige i skabet. Flot arbejde!

Dato
Af
Anmeldt af Verner Lynge