Tekstanalyse i dansk – en mikrohåndbog
Forfatterne præsenterer allerede i forordet målet om en demokratisering af arbejdet med tekstanalyse. Det medfører, at ”… Den litterære tekst og eleven er i centrum for analysearbejdet … ligesom den løbende proces hele tiden udbygges gennem elevens undersøgelser af forskellige forhold i teksten ved hjælp af tekstanalytiske begreber”. Og senere: ”… hver elev vil gennem egne veje i tekstuniverset få lejlighed til at bidrage fagligt.”
På godt 50 tekstsider giver bogen eleven umiddelbar anvendelig og relevant viden om emner som komposition af teksten, genre, motiv og tema, undertekst, fortælleform med mere. Emnerne kan bruges i tilfældig rækkefølge og uafhængigt af hinanden. De enkelte temaer er elevens redskaber i et målrettet litterært udgravningsarbejde. Helt efter egen interesse og fagligt niveau.
Hele bogens struktur og ide trækker lange tråde fra både ældre og nyere velafprøvet didaktik- og analysebegreber. Nyest PEE-strukturen og seriøse erfaringer med for eksempel Blooms taxonomi, Illeris’ Læringstrekant og 1970-ernes Nykritik.
I denne lille bog får læseren et overblik og “… en praktisk gennemgang af de vigtigste punkter i en tekstanalyse med analyseeksempler og hjælpespørgsmål til hver kategori.”
Forfatterne benytter tre forskellige tekster til analyseeksempler. Teksterne er trykt i sin helhed bagest i bogen. De er: Lotte Kirkebys noveller ’Killinger’ (2016), uddrag af Sofie Diemers drama ’Generation Håbløs’ (2019), og Pia Tandrups digt ’Metal’ (2014) “ … analyse - og fortolkningsarbejdet er her brudt op i små overskuelige bidder for alle elevtyper”. Og det er i sandhed et opslagsværk, en HÅNDBOG. Bogen kan altid være i tasken eller på computeren, og den kan medbringes til eksamen.
I følge forlaget er bogen rettet mod undervisning i dansk på ungdomsuddannelserne. Denne håndbogs høje kvalitet i både form og indhold gør den imidlertid nyttig og inspirerende på underviserens private bibliotek, lærerværelse eller i litteraturgrupper.
SÅ kort og SÅ godt kan der skrives og redigeres. Derfor den allerbedste anbefaling.