
Taiwan – politik, historie og samfund
Derfor har mange politikere, journalister og analytikere meget opmærksomhed rettet mod sådanne konfliktområder, som kan udvikle sig til en væbnet konflikt.
Emnet for denne spændende bog er Taiwan – som tidligere i danske skolebøger og aviser konsekvent først blev omtalt som "Formosa" og senere som "Chiang Kai-shek-styret" og endelig som "Republikken Kina". I modsætning til Folkerepublikken Kina, som normalt benyttes om det store land – eller riget i midten.
Efter mere end 40 års diktatur og militærundtagelsestilstand har Taiwan siden 1987 udviklet sig til et velfungerende demokrati. Vel at bemærke et land med en højteknologisk industri, der bl.a. producerer mikrochips til hele den moderne verden.
Taiwan er blevet en "darling" blandt andre demokratiske lande, et symbol på trangen til modstand mod og frihed fra autokrati, men samtidig er forholdet til Folkerepublikken Kina blevet stadig mere sprængfarligt.
For enhver med interesse i Asiens historie, dets kulturhistoriske og økonomiske udvikling og ikke mindst dets nuværende politiske forhold vil denne bog fremover være en uomgængelig udgivelse, som vil kunne bruges også ved planlægning af studierejser, udveksling med asiatiske elever og ved tværfaglige projektopgaver.
Som altid ved bøger fra Frydenlund kommer forfatterne godt og grundigt rundt i det for mange danskere sikkert noget fjerne emnefelt med disse kapitler:
- Historie, politik og økonomi
- Befolkning, identitet og samfund
- Taiwan og omverdenen i det 21. århundrede
Hertil en række mindre afsnit om ganske specifikke emner, så bogen i alt rummer 14 afsnit.
Desuden et fyldigt register og liste over lånte illustrationer.
Ud over de nævnte emner giver bogen et særdeles godt indblik i Asiens generelle historie og ikke mindst den lidt ømtålelige kolonihistoriske udvikling – men også Taiwans temmelig enestående erhvervsudvikling fra et yderst traditionelt og dermed også lidt primitivt landbrugsland til et helt andet land præget af ultramoderne industrivirksomheder altid med inddragelse af de nyeste teknologiske landvindinger.
Desuden beskriver og analyserer flere afsnit i bogen vældig godt forholdet mellem en stormagt (Kina) og en lille stat (Taiwan) i relation til disciplinen international politik.
Bogens i alt otte yderst Taiwan-erfarne forfattere leverer en række grundige analyser og beskrivelser, og tilsammen har de skabt en fin balance mellem de historiske elementer, de storpolitiske spørgsmål og de grundlæggende samfundsmæssige forhold.
Desuden har de været i stand til at bruge et letlæseligt sprog, så alle afsnit rent sprogligt virker ens.
Men en enkelt anke skal dog nævnes: De enkelte afsnit bliver bogen igennem suppleret på bedste vis af en længere række fotografier. Desværre ofte i en særdeles dårlig kvalitet – uskarpe, grå, grumsede og svære at bruge. Det er brandærgerligt i forhold til bogens øvrige kvaliteter!
Alligevel er denne anmelder sikker på, at bogen fremover ofte vil blive brugt ved projektopgaver om fx asiatiske forhold, forholdet mellem lille og stor stat. Men ikke mindst ved forberedelse til en studietur til selve Taiwan, til Kina eller til andet land i regionen.
De otte forfattere skal alle roses for en flot præstation af et ellers meget forsømt emne og med tydelige pædagogiske vinkler.
Forlaget Frydenlund skal også roses for denne udgivelse i god papirkvalitet og solid indbinding.
De nævnte dårlige kvaliteter med fotografierne må skyldes en lapsus hos en forlagskonsulent...