Litteraturens veje 4. udgave
Man kunne fristes til at skrive om denne bog, at "litteraturens veje er uransalige…”. I hvert fald har talrige dansklærere gennem årtier valgt særdeles mange forskellige måder at undervise i og om litteratur, dens historie, perioder og genrer.
Redaktørerne af denne mastodontbog i stort format og på 571 sider fremhæver, at de har ønsket at vægte den gode historie – hvilket de har gjort forbilledligt. Desuden har de på glimrende vis fordybet sig i værkernes æstetik og idehistoriske kontekst.
Vores snart tusindårige litteratur er i denne bog inddelt i de klassiske perioder som for eksempel renæssance, barok og romantik, og hver periode belyses med en række særdeles repræsentative værker – korte eller lange. Dermed vil læreren eventuelt kunne udvælge en særlig periode og lade eleverne fordybe sig i periodens tekster. Glimrende udvalg og basis, som nemt vil kunne udbygges via supplerende tekster for at skabe perspektiv eller finde modsætninger.
Bogens meget fyldige indholdsfortegnelse gør det yderst nemt at finde rundt i de talrige tekster og forklaringer. En ganske særlig kvalitet ved bogen er de på alle måder imponerende fotografier, malerier, tegninger og lignende, som supplerer teksterne på fornem vis. Denne anmelder her meget sjældent set disse to elementer så fint sat sammen som her.
Et andet flot element er det imponerende leksikon på godt 50 sider, som på fremragende vis med meget velskrevne formuleringer kan give eleven eller kursisten den nødvendige og uddybende forklaring. Også det er godt gjort.
Endelig rummer bogen det vigtige stikordsregister, som her naturligvis også er fyldigt og detaljeret. En yderst brugbar og nødvendig liste over de bragte illustrationer slutter bogen af.
Denne håndbog henvender sig både til elever på ungdomsuddannelserne og til kursister og studerende på andre niveauer. Derfor har redaktørerne fornuftigt nok lavet bogen med tydelige og logiske afsnit, som absolut vil kunne bruges hver for sig – eller i et relevant udvalg.
Bogen udkom første gang i 1996, siden i flere opdaterede udgaver og altså nu i 4. stærkt revideret udgave med helt nyskrevet afsnit om perioden 1960-2020. Endelig er indledningen om at læse litteratur, metodeafsnit og leksikonartikler naturligvis revideret og fagligt opdateret.
Bogens ene redaktør, Gerd Lütken, døde i 2018 og har således ikke været med til denne opdatering. Men, som den anden redaktør, Johannes Fibiger, meget smukt skriver: "...hun lever videre i bogen med sit vid, sin dannelse og sin fornemmelse for stil og kærlighed til stor litteratur...".
Både forlag og redaktører fortjener den allerstørste ros for denne flotte og yderst anvendelige udgivelse. Denne anmelder er ikke i tvivl om, at bogen også mange år fremover vil være blandt danskfagets flittigst brugte håndbøger.