Hvornår må din arbejdsgiver følge din færden på din PC?
Ledelsesret – ja, men så alligevel
Selvom ledelsen som udgangspunkt gerne må ”kikke med” i det, du foretager dig på din arbejdscomputer, stiller Persondataforordningen og Databeskyttelsesloven krav til din arbejdsgivers registrering af din færden på internettet og i dine mails. Der kan være fastlagt særlige regler i jeres specifikke personalepolitik, og derfor er det en god idé først og fremmest at tjekke den. Men ellers gælder, at ledelse skal udøves ordentligt, og at der skal være en saglig grund til, at arbejdsgiveren vil se dig over skulderen.
Der skal være en saglig grund
Hvis din leder skal kontrollere, hvad du foretager dig på din PC, skal det altså være sagligt – og begrundet i driftsmæssige formål, og der skal være så væsentlige grunde, at de overstiger hensynet til dig som medarbejder. Som medarbejder skal du desuden have besked om, at oplysningerne bliver indsamlet – senest seks uger før – både som ansat i staten, kommunerne og det private.
Overvågning af, hvordan du bruger mail, telefon og internet skal ske i overensstemmelse med den arbejdsretlige grundsætning om, at kontrolforanstaltningerne ikke må være krænkende for medarbejderen, og som nævnt sagligt begrundet i klare driftsmæssige formål, ligesom der skal være et rimeligt forhold mellem mål og midler. Både på statens og kommunernes område er der laver aftale, som regulerer det forhold, ligesom der er en aftale på det private.
Mail er underlagt brevhemmelighed
Din arbejdsgiver må som udgangspunkt ikke gå ind at tjekke dine mails. Hvis man skal bruge mails fra en medarbejderens mailprogram, og vedkommende er sygemeldt eller på ferie, skal det først undersøges, om oplysningerne kan fås andre steder fra end kun fra medarbejderen selv.
Mails er nemlig underlagt brevhemmelighed. Din arbejdsgiver må ikke under nogen omstændigheder læse mails, der er markeret som private, eller som klart fremstår som private. Besked fra læge, fagforening, venner og familie, hvor det er tydeligt, at det er privat, må heller ikke åbnes – uanset om I har en politik på din arbejdsplads eller ej. Du kan markere private mails med et privat/personligt/fortroligt eller lignende -men overvej dog, om du i stedet skal sende netop denne mail eller sms fra din private konto.
Sæt dig ind i jeres politik
Det er altid en god idé, at du sætter dig ind i, hvilke regler der gælder for brug af hjemmesider, mails og arbejdstelefon på netop din arbejdsplads. Du kan også altid kontakte din tillidsrepræsentant eller Uddannelsesforbundet, hvis du har mistanke om, at du bliver uberettiget overvåget uden at være informeret om det.