Grundbog til Danmarkshistorien (3. Udgave)
I pressemeddelelsen står, at «Det tidligere udblik til Europa og verden er udgået, så udgivelsen fremstår mere fokuseret på den danske historie».
Det fremgår ikke klart, om Danmarkshistorien er «trukket mere hjem» til Danmark, men begreber som globalisering og Danmark set udefra – for eksempel i forbindelse med Muhammed-krisen – ER med. Der er ikke gået national selvtilstrækkelighed i denne solide klassiker, beregnet til hhx, stx og hf, men i uddrag anvendelig også i mindre boglige ungdomsuddannelser.
En grundbog i historie skal balancere. Kilderne skal med, billedemateriale, statistikker, kort – og frem for alt en gennemgående stabil tone og let-tilgængelige spørgsmål. Det er lykkedes overmåde.
Forfatterteksterne er velskrevne og sammenfattede. Vil lærer eller elever gå mere i dybden med for eksempel den meget tidspopulære vikingetid, kunne det dog have været rart med en supplerende litteratur- og kildeliste.
Som altid – næsten altid – når man sidder med en Systime-Publikation, spekulerer man over, om nogen lærer vil foretrække bogen fremfor undervisningsforløbet på systime.dk? Især på billedsiden er web-versionen væsentligt mere indtagende. Det er også her, man finder otte video’er, som – af indlysende grunde – ikke er at finde i bogen.
Måske vælger Systime at lave en trykt version af det fremragende materiale som en slags promotion for web-versionen, måske er man bare ikke helt klar til at gå ALL IT.
I hvert fald er web-versionen at foretrække. Den kan ikke ligge på natbordet, men på alle andre parametre vinder den over bogen, som ellers ER smukt skrevet og ditto layoutet.