Fjern nu barriererne for tosprogede til velfærdsfag
Artiklen er opdateret den 27. januar med svar til Lene Stavnager fra Uddannelsesforbundets formand Hanne Pontoppidan.
Alle tal viser, at der er og bliver mangel på medarbejdere i velfærdsfagene. Samtidig afskærer vi herboende kompetente mennesker med dansk som andetsprog fra muligheden for at blive en del af arbejdsstyrken på netop de områder, hvor vi mangler folk. De har nemlig været så uheldige at have en uddannelse på et vist niveau med sig fra deres hjemland, og det er en barriere for dem her i landet.
Er det ikke en sag for Uddannelsesforbundet at kæmpe politisk for?
Vi taler om sygeplejersker, økonomer eller andre med akademi-, bachelor eller kandidatuddannelse fra deres hjemland. Fordi de har disse uddannelser, skal de ifølge loven betale en mindre formue for at deltage i undervisning, der kan give dem det danskfundament, som gør det muligt at gennemføre for eksempel en SOSU-uddannelse.
De skal betale mellem 8. og 18.000 kroner per fag på VUC for at få ’adgangsbilletten’ til dette.
Spild på alle måder
I stedet for at hjælpe dem – til gavn for os alle – til at blive selvforsørgende og vigtige bidrag til velfærdsfagene vælger vi her i Danmark at lade disse dygtige mennesker arbejde ufaglært eller være på overførselsindkomst.
Det er da både samfundsmæssigt og menneskeligt uhensigtsmæssigt, at man politisk sætter barrierer op for mennesker, vi har brug for, men som vi ikke vil hjælpe med at erhverve de formelle adgangskompetencer, de mangler!
Jeg ved godt, at det ikke altid er let at få lavet love om. Men derfor har jeg alligevel et ønske og et forslag:
Jeg vil opfordre til, at Uddannelsesforbundet arbejder for og sætter politiske kræfter ind på at få lavet om på den lov, der forhindrer mennesker med en uddannelse på akademi-, bachelor- eller kandidatniveau (med og uden dansk som modersmål) i at deltage i undervisning i almene fag på VUC – uden at skulle betale en mindre formue for det.
Uddannelsesforbundet har – udover uddannelsespolitisk indflydelse – netop en stor viden om betydningen af livslang læring. Derfor håber jeg, at forbundet tager kampen op i et forsøg på at få ændret denne tossede lov.
Helt enig: Regel bør afskaffes prompte
Kære Lene
Jeg er fuldstændig enig med dig! Den regel er tudetosset, og den bør afskaffes prompte!
Det har været – og er fortsat – et af de temaer, vi har med hver gang, der drøftes voksenuddannelse på Christiansborg, i VEU-rådet, med kolleger fra andre faglige organisationer eller i vores hovedorganisation, FH.
Reglen er både menneskeligt og samfundsøkonomisk hel vanvittig, og det kan kun gå for langsomt med at få den afskaffet. Vi fortsætter kampen, til den ryger.
Mange hilsner
Hanne Pontoppidan