EUD skole - elever og lærer på tømrerværkstedet
Aktuelt

EUD: Støtteparti vil afsætte ekstra penge til stigende materiale­udgifter

Enhedslisten ser et akut behov for at hjælpe erhvervsuddannelserne med at dække udgifterne til materiale- og energi-priser på himmelflugt. Venstre vil løse problemet med den kommende finanslov.

Priserne på råvarer som metal og træ er sammen med energipriserne skudt voldsomt i vejret den seneste tid, og det presser en lang række erhvervsuddannelser finansielt.

Men nu er støttepartiet Enhedslisten klar til at give skolerne en økonomisk håndsrækning.

- Det er et kæmpe problem, at erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelserne rammes hårdt af prisstigninger på råvarer og energi. Det er helt urimeligt, hvis de stigende priser skal føre til besparelser på undervisningen, skriver Enhedslistens undervisningsordfører, Jakob Sølvhøj, i en mail til Uddannelsesbladet.

Enhedslisten mener derfor, der snarest muligt skal tilføres skolerne midler, der kompenserer for de stigende priser.

Venstre vil tage det med til forhandlinger

Også hos oppositionspartiet Venstre er man villig til at se på, hvordan erhvervsuddannelserne kan hjælpes.

- Hvis priserne stiger i en grad, så det forringer mulighederne for undervisning, så forventer jeg, at skolerne rejser det over for den socialdemokratiske regering, så vi kan tage diskussionen i forbindelse med finansloven, og hvor vi jo i Venstres udspil vil tilføre erhvervsskolerne 250 millioner kroner ekstra til blandt andet nyt udstyr, grøn omstilling og praktikpladsskabende arbejde, skriver Venstres undervisningsordfører, Ellen Trane Nørby, i en mail til Uddannelsesbladet.

Hun henviser dermed til de nært forstående forhandlinger om næste års finanslov, som skal være på plads inden årets udgang.

Prisstigninger på op til 300 procent

Reaktionerne fra de to partier kommer, efter at Uddannelsesbladet har berettet om, at landets erhvervsskoler oplever stigninger på materialer på op til 300 procent inden for det seneste år.

Prisstigningerne har blandt andet ramt EUC Nord. Derfra lyder meldingen, at materialerne, skolen køber ind, i gennemsnit er steget med omkring 50 procent. Blandt de hårdest ramte fag er ifølge skolen tømrer-, smede-, murer-fagene.

- Vores leverandører har allerede annonceret de næste prisstigninger. I løbet af vinteren ser vi ind i prisstigninger på yderligere 10-15 procent, fortæller EUC Nords direktør, A. Neil Jacobsen, der dertil skal lægge yderligere prisstigninger på energi på 25 procent til budgettet for næste år.

EUC Nord er langt fra alene. Lederorganisationen Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier har således været i kontakt med en række andre erhvervsskoler, som beretter om de samme udfordringer.

Dato
Af
Andreas Antoni Lund
Foto
Jens Bach