Du skal stemme om din nye overenskomst
Er du ansat på af en af Uddannelsesforbundets statslige overenskomster på erhvervsskoler, AMU-centre, FGU, VUC eller erhvervsakademier, skal du stemme om din nye overenskomst i løbet af foråret. Det samme gælder, hvis du arbejder på et kommunalt sprogcenter, i den kommunale beskæftigelsesindsats eller i ungdomsskolen.
Offentligt ansatte medlemmer af Uddannelsesforbundet får sammen med medlemmer af andre fagforeninger, der arbejder i staten, regionerne og kommunerne, mulighed for at vende tommelfingeren op eller nedad til OK24-resultaterne i løbet af foråret.
Nogle af Uddannelsesforbundets privatansatte medlemmer fik deres overenskomster fornyet i 2023 sammen med hovedparten af de privatansatte lønmodtagere. Der er dog en del af forbundets medlemmer på private arbejdspladser, der først får fornyet deres overenskomst i løbet af 2024. Det er medlemmer, der arbejder hos oplysningsforbund, i daghøjskoler, på STU-tilbud og en række af de private sprogcentre.
Få informationer digitalt
Når der er indgået aftaler med arbejdsgiverne om konkrete områder, så inviterer Uddannelsesforbundet til onlinemøde, hvor resultaterne præsenteres, og hvor der bliver mulighed for at stille spørgsmål til resultaterne af OK24-forhandlingerne.
Du kan følge med i overenskomstforhandlingerne på Uddannelsesforbundets hjemmeside og i nyhedsbrevet Medlemsposten, som løbende vil holde dig opdateret med udviklingen i overenskomstforhandlinger.
Læs mere på www.uddannelsesforbundet.dk/foelg-ok-forhandlinger
Der forhandles ved flere borde
Ved det store OK24-forhandlingsbord bliver der først forhandlet med de offentlige arbejdsgivere om blandt andet fælles generelle lønstigninger i de kommende år og andre krav til de nye overenskomster, der går på tværs af alle faggrupper.
Derefter skal Uddannelsesforbundet og andre fagforbund i gang med at forhandle om de krav til ændringer i overenskomsterne, der udelukkende gælder for Uddannelsesforbundets medlemmer. Overenskomstforhandlingerne forventes at løbe frem til midten af marts.
Værd at vide om OK24
Hvem stemmer til OK24?
Hvis din overenskomst er til forhandling, får du mulighed for at stemme om OK24-resultatet. Du kan også stemme, hvis du er i på fleksjob, sygemeldt eller ledig, og du senest har været ansat på en af de overenskomster, der skal fornyes.
OK24- afstemningen foregår elektronisk
Hvis du er berettiget til at stemme, så får du en mail med et link til afstemningen, som kun du kan benytte for at afgive din stemme. Linket vil blive sendt til den samme mailadresse, hvor du modtager nyhedsbrevet Medlemsposten. Er du i tvivl om, om Uddannelsesforbundet har din korrekte e-mailadresse, kan du tjekke det på ”Min side” på uddannelsesforbundet.dk.
Kommunalt ansatte stemmer samlet til OK24
Alle stemmer på tværs af fagforbund lægges sammen til et samlet ”ja” eller et samlet ”nej” til OK24-resultatet i kommunerne. Det er et resultat af trepartsaftalen med regeringen om særlige lønløft til udvalgte faggrupper i det offentlige i slutningen af 2023.
Betyder et nej til OK24 konflikt?
På det statslige område vil et nej i første omgang betyde, at der varsles konflikt. Arbejdsgiver og fagforeninger mødes derefter normalt i forligsinstitutionen for at prøve at finde en løsning, inden en konflikt træder i kraft. På det kommunale område træder reglerne om sammenkædning i kraft, som betyder, at enten strejker alle fagforbundene eller også ingen. Så et samlet ”nej” til det kommunale OK24 kan udløse en strejke.
Lønstigninger gælder fra 1. april
Typisk når en afstemning om en ny overenskomst ikke til afstemning blandt medlemmerne, inden den gamle udløber 31. marts. Resultaterne fra OK24 træder først i kraft, når overenskomsten er godkendt via en afstemning. Afhængig af tidspunktet for afstemningens afslutning kan en lønstigning ses på lønsedlen ved udgangen af april eller maj.