
Din historie
Og hvordan kan det så være eller blive vores historie? Det kan den, fordi de to forfattere, Jeppe Bæk Meier og Rasmus Thestrup Østergaard, med deres mangeårige erfaring fra undervisning og fra deres andre glimrende bøger til diverse niveauer har taget udgangspunkt i vores elevers helt nære hverdag med disse kapitler:
- Din mad
- Din bolig
- Din by.
Det er dristigt gjort, men det fungerer på allerbedste måde.
Bogen rummer tre forløb med udgangspunkt i elevernes egen livsverden. Her kan de arbejde innovativt med formidling af dansk madhistorie, bolighistorie og byhistorie.
Alt dette suppleres med talrige gode fotografier af for eksempel gamle bygninger og villaer, meget instruktive tegninger og ikke mindst spændende gamle bykort. Her vil mange elever ’risikere’ at fordybe sig i lokalkolorit, men det er også både sjovt og lærerigt.
I kapitlet om hverdagens mad viser bogen med al ønskelig tydelighed særdeles vigtige og markante forskelle. På siderne 31, 39 og 47 kan man læse om datidens opskrifter i kogebøger fra henholdsvis 1837, 1909 og 1964. De bliver derefter på side 55 stillet op over for det såkaldte ’Nyt nordisk køkkenmanifest’ fra 2004. Det er på alle måder yderst tankevækkende.
Til hvert kapitel er lavet arbejdsopgaver og spændende fotoanalyser, som ellers ses meget sjældent i den slags undervisningsbøger.
Den beskedne bog rummer desuden et andet tankevækkende element: Siderne er ikke kun neutralt hvide, men flere steder er der brugt blandt andet gult, brunt og grønt. De farveskift skaber både afveksling og dynamik i arbejdet med de varierede emner – godt tænkt.
Endelig skal nævnes en genial illustration: Side 20-21 viser et verdenskort med overskriften ’The Columbian Exchange’ om en række fødevarers hjemlande. Gad vide, hvor mange elever der tror, at alle bananer hører hjemme i Mellemamerika og ikke stammer fra de varme asiatiske lande?
Bogen vil kunne bruges i en lang række sammenhænge i ikke mindst tværfaglige projekter på adskillige ungdomsuddannelser.
Forlaget Columbus skal have ros for en helt igennem glimrende udgivelse, som ifølge denne anmelder vil blive brugt af mange undervisere – og kunne inspirere talrige elever. Men mest ros fortjener de to forfattere, som på alle måder – også de lidt utraditionelle – giver vores elever en række uventede opgaver og dermed også overraskende oplevelser.