De danske kvinders historie
"Hvorfor skrive en bog om kvinders historie”, spørger forfatterne retorisk i bogens forord. De giver selv et klart og uddybende svar: “… den vestlige verdens histories store begivenheder og udviklingslinjer (har) traditionelt set været domineret og beskrevet af mænd af den enkle årsag, at mænd har haft magten politisk, socialt, økonomisk – og når der skulle skrives historiebøger. (Side 6).
Debatten om kønnenes ligestilling i politik og uddannelse er kernen i alle demokratiske bestræbelser og lovgivning. Både lokalt/nationalt i Danmark og globalt som del af FN’s Verdensmål. Hanne Mortensen og Dorthe Chakravarty sætter i denne bog fokus på en række vigtige og relevante emner i vesteuropæisk kvindehistorie. Ved at belyses i en historisk sammenhæng er målet “… at skabe større viden og forståelse for området”.
Bogen henvender sig til ungdomsuddannelserne. Den er oplagt som grundbog i historie og samfundsfag, men den er også tænkt som velegnet til opgaveskrivning. Med emner som Familieliv, Det kønsopdelte arbejdsmarked og Magt og indflydelse.
Forfatterne har valgt Oplysningstiden som tidsramme for denne beretning. Som titlen angiver, er hovedtemaet danske kvinders historie, men… ”Da kvindehistorien i Danmark er formet under indflydelse af begivenheder i resten af verden, er der også udblik til Frankrig, England og USA”.
Overskrifter på bogens seks kapitler viser i sig selv alsidigheden i dette materiale. Stoffet præsenteres sprogligt tilgængeligt og i overskueligt layout.
Kapitlerne har følgende temaer:
- 1770-1850. Den tidlige kvindesag
- 1850-1915. Fra Grundlov til stemmeret
- 1915-1940. Seksualitet og børnebegrænsning
- 1940-1960. Kvinder i krigstid og fredstid
- 1960-2000. Velstandsboom og kvinder i protest
- Efter 2000. Den danske kvinde i et nyt århundrede.
Temaer og kilder. Syv tematisk organiserede kilder. Med indledende baggrundstekster og inspiration til diskussion og spørgsmål.