Fra tanke til tekst - En praktisk guide til skrivehåndværket
Journalist Mikkel Hvid har flere lærebøger på samvittigheden. For eksempel ”Fascinerende fortælling – Den journalistiske feature” samt ”Skriv” fra 2008 i samme causerende ”how to” genre som herværende ”Fra Tanke til Tekst”.
Der er en ”just do it”-lethed over Hvids opmuntrende og insisterende tilgang til stoffet. Det er ikke så svært, mener han, alle kan lære det håndværk, som skrivning grundlæggende er. Der skal bare struktureres og især disciplineres. I en tid med sociale medier og ganske hastig retorik forekommer det – eller er ligefrem reglen – at skribenter dropper impulskontrol og indledende tænkning over, hvad de egentlig vil skrive. Resultatet bliver derefter; uigennemtænkt.
Mikkel Hvids opskrift er genial og enkel: Opdel dit skriveprojekt i tre adskilte faser: Tænkefasen, skrivefasen og rettefasen. Det lyder enkelt, men langt op i de gymnasiale niveauer er der en uskik med at lade skrivning have sin egen autonomi. At det at ”skrive” slet og ret er målet i sig selv. Den opgave eller artikel eller hvad som helst, der hyppigt bliver resultatet, mangler ofte både hoved, krop og hale.
Bogen gennemgår systematisk de tre faser, som selvsagt indeholder del-faser, og som især giver læseren anvisninger på, hvordan de ØVRIGE overordnede faser holdes ude. Man skal ikke rette/redigere, mens man skriver, og når man er i skrivefasen, skal man læne sig op ad de ”skriveark”, der er resultatet af forudgående tænkning. Herpå skal den centrale skrivefase gerne pågå i et flow, som både skal anskues metodisk og lidt som en mental tilstand.
Strukturerede metoder – og dem findes der mange af i lærebogsgenren – kan godt udarte til det rigide, som afkobler ellers dygtige skribenter, der har tendens til at ”boble”. Mikkel Hvids store fortjeneste er, at han giver plads – primært i skrivefasen – til at slippe gækken løs. Det kan godt være, den skal lukkes inde igen eller sættes i snor, når man når til rettefasen, men tre trins-modellen er ikke i sig selv begrænsende.
”Fra tanke til tekst” er en venlig og velskrevet anvisning i skrivedisciplin og kan sagtens blive bogen, som faglærere og vejledere anviser efter, når der skal undervises i rapport- og opgaveskrivning.