Giv en bog i julegave – med en anbefaling fra anmelderne
Ole Fornais anbefaler:
"Vølvens vej"
Denne meget fabulerende bog bygger på en stribe nordiske mytologier og udspiller sig i jernalderen i Danmark. Kort formuleret er bogen en medrivende fortælling om stærke kvinder, blodhævn, skæbne og gudernes gunst fra en fjern tid – med lidenskab og ære som de vigtigste elementer.
Centralt i fortællingen står først barnet og senere kvinden Snehild, som bliver mistænkt for at have "overnaturlige" evner og derfor får den stærke ypperstepræstinde, Ragnhild imod sig. Denne bog ville jeg købe til vores datter på 45 år, som er meget aktiv i kvinde- og ligestillingsbevægelsen. Hun ville nyde at læse om stærke kvindeskæbner.
"Kina - politik, økonomi og samfund"
Hvis man vil lære noget mere om både Kina, Østasien og forholdet mellem stormagterne, er bogen her en enestående chance. Gennem mange år har den anerkendte forfatter og forsker, Peter Nedergaard, beskæftiget sig indgående med "Riget i midten" og har skrevet både artikler og bøger om diverse emner. Det er vigtigt at fremhæve, at bogen ikke blot er en undervisningsbog, men kan læses som en både seriøs og gedigen indføring til dette fremmede land med mange myter og en formidabel historie.
Min nevø læser statskundskab og skal i løbet af 2023 udstationeres i Shanghai. Derfor vil han kunne have megen gavn af denne Kina-bog.
Verner Lynge anbefaler:
"Store Kongensgade 23"
Det er et sanseligt og velmoduleret essay, Søren Ulrik Thomsen har begået med ”Store Kongensgade 23”. Denne anmelder mindes ikke at have læst noget så sprogligt TÆT siden Johannes V. Jensens ”Kongens Fald” – uden sammenligning i øvrigt. Thomsen sætter den velkendte skolepasser ned i det stykke bopæl i erindringen, hvorom alle cirkler peger ud – og hjem igen. Store Kongensgade 23 er ikke et akkumuleret barndoms- eller ungdomshjem for Søren Ulrik Thomsen, men en slags sjælens herfra-min-verden-går. Teksten holder sin læser i et fast greb af lige dele intellektuel skarp sammenfatning og transparant, emotionel hudløshed. Du ER, hvad der skete i dét passerpunkt, og du kan finde ro i det, hvis du ruller filmen nådesløst baglæns – og så frem igen.
Meget erindringslitteratur har en tone af rystende pegefinger og ulykkelig barndom. Søren Ulrik Thomsen hæver sig LANGT op over enhver form for pylren, uagtet han tager sin læser fast i hånden med gribende indlevelse. Store Kongensgade 23 er en gave til læseren, som kan læse både på og mellem linjerne. En læser, som kan læse en tekst, spækket med toning og lyrisk rytme. En fantastisk bog.
Marianne Bindslev anbefaler:
"Et liv forbi"
Romantitlen “Et liv forbi” skaber forventning om en tilbageskuende beretning om et enkelt liv. Imidlertid giver fortællingen her et stærkt indblik i en hel families følelser, erindringer, uopfyldte længsler og forsøg på forsoning. Både med hinanden, livets vilkår og konsekvenserne af det levede liv.
Familien er tre generationer med dødsmærkede bedstemor, Anne, og datteren, lægen Sigrid, i centrum. Flettet ind i og helt afgørende for handlingen møder vi diverse pårørende. Den plejekrævende bedstefar, den voksne søn, Magnus, og Sigrids mand, Aslak. Sigrids patient føder og repræsenterer således fint livet og fremtiden sammen med teenagernes spirende kæresteforhold.
“Det er jo en HVERDAGSROMAN”, var venindens kommentar til min anbefaling af Helga Flatland bog. Og få formår som Helga Flatland at skildre det almindelige liv – fuldt af irrationelle og modsætningsfyldte begivenheder. I et roligt og afdæmpet sprog kommer læseren med på “en føler’. Ingen spektakulære, hadefulde konfrontationer eller utidigt patetiske flor. Dramaet er der allerede.
Her et år efter min første læsning har jeg genlæst den med stor glæde.
Martin Dybdal anbefaler:
"At Home: A Short History of Private Life"
I "At Home: A Short History of Private Life" gennemgår den i England bosiddende, amerikanske forfatter Bill Bryson rum for rum den victorianske præstebolig, hvor han lever med sin familie.
For hvert rum går han igennem de tilhørende emner og deres historie: Køkkenet, soveværelset, stuen og så videre. Bryson kommer langt omkring – fra koleraepidemier til, hvorfor det er salt og peber, der står på bordet
Vi får en meget underholdende vandring, ikke bare rundt i et hus, men i hele verden. Det gøres med sikker hånd og elegance, man keder sig aldrig. Undervisere i engelsk, samfundsfag, historie, endda religion, kunsthistorie og STEM-fag vil kunne finde en masse underholdende og spændende godbidder. Men først og fremmest er det god læsning.
"At Home" kan varmt anbefales – både, hvis man vil blive klogere, og hvis man bare gerne vil underholdes.